Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Venäjä myönsi tehneensä Odessan iskun – "Kohteena sotilaallinen infrastruktuuri"

Venäjä pyörsi sunnuntaina kantansa ja myönsi, että se teki raketti-iskun Ukrainan Odessan satamaan lauantaina. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova ilmoitti, että Venäjän ohjukset tuhosivat "sotilaallisen infrastruktuurin" Odessan satamassa.

Vielä lauantaina Venäjä tiedotti, että sillä ei ole ollut mitään osallisuutta Odessan räjähdyksiin.

Sunnuntaina Zaharova sanoi Telegram-viestisovelluksessa, että (Venäjän) Kalibr-ohjukset tuhosivat "erittäin tarkalla iskulla sotilaallisen infrastruktuurin" Odessan satamassa. Zaharovan mukaan isku tuhosi ukrainalaisen "partioaluksen".

Venäjän puolustusministeriö puolestaan ilmoitti, että ohjusiskulla oli upotettu Odessassa Ukrainan sotalaiva sekä tuhottu satamassa varastoituina olleita, Yhdysvalloista saapuneita meritorjuntaohjuksia.

Odessa on Ukrainan tärkein viljasatama. Ukrainan mukaan ohjusiskut oli suunnattu nimenomaan siihen osaan satamaa, missä käsitellään viljaa.

Venäjä iski Odessan satamaan vain vuorokausi sen jälkeen, kun viljatoimitusten turvaamisesta Mustanmeren kautta maailmalle oli tehty sopimus Ukrainan, Venäjän, Turkin ja YK:n neuvotteluissa Istanbulissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Odessan iskun jälkeen, että vuoropuhelu Venäjän kanssa on käymässä yhä kestämättömämmäksi. Ukrainan infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov kuitenkin vakuutti Facebook-viestissään, että Venäjän iskusta huolimatta Ukraina jatkaa teknisiä valmisteluja maataloustuotteiden viennin käynnistämiseksi satamista.

Myös USA tuomitsi iskun Odessaan

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut Odessan satamaan tehdyt iskut laajasti. Mukaan liittyi myös Yhdysvallat. Maan ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että isku saa epäilemään Venäjän sitoutumista tuoreeseen viljanvientisopimukseen.

– Tämä isku saa vakavasti kyseenalaistamaan Venäjän uskottavan sitoutumisen viljasopimukseen ja heikentää YK:n, Turkin ja Ukrainan työtä kriittisen elintarvikkeiden saattamiseksi maailmanmarkkinoille, Blinken sanoi lausunnossaan Yhdysvalloissa lauantaina paikallista aikaa.

Ennen Blinkeniä Odessan iskua ehti arvioida esimerkiksi EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell. Hän sanoi, että ohjushyökkäys Odessaan satamaan kertoo Venäjän täydellisestä piittaamattomuudesta kansainvälistä oikeutta ja sopimuksia kohtaan.

Viljanvientisopimuksen allekirjoitustilaisuudessa perjantaina läsnä olleen YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin edustaja sanoi, että niin ikään Guterres tuomitsee iskun.

– Näitä tuotteita tarvitaan kipeästi maailmanlaajuisen ruokakriisin ratkaisemiseksi ja miljoonien apua tarvitsevien ihmisten kärsimyksen helpottamiseksi ympäri maailmaa, hän sanoi.

Ruokakriisi voi pahentua

Venäjän sotatoimet ovat estäneet ukrainalaisviljan kuljetuksia maailmalle.

Perjantain sopimuksen solmimisen jälkeen Venäjä arvioi, että viljakuljetukset voitaisiin aloittaa jo muutaman päivän kuluessa.

Sopimuksen mukaan Mustallemerelle perustetaan turvakäytäviä, joita pitkin ukrainalaisalukset voivat kulkea kolmesta nimetystä satamasta. Odessa on yksi sopimuksen satamista. Osapuolet sopivat, ettei laivoja häiritä.

Ukraina ja Venäjä ovat maailman suurimpia viljanviejiä. Ongelmat viennissä ovat sodan seurauksena olleet laajoja. Jos viljaa ei saada kuljetettua, vaarana on globaalin ruokakriisin paheneminen.

Ukraina: Herson vallataan pian takaisin

Venäläisten jo sodan alkuvaiheessa valtaama Hersonin alue Etelä-Ukrainassa tullaan valtaamaan takaisin syyskuuhun mennessä, sanoivat alueen hallintoviranomaiset Ukrainan television haastattelussa sunnuntaina.

– Taisteluissa on tapahtunut käännekohta. Ukrainan asevoimat on onnistunut viimeisimmissä operaatioissaan. Joukkomme ovat etenemässä, olemme siirtymässä puolustuksesta vastahyökkäykseen, vakuutti Hersonin alueviranomaisiin kuuluva Serhi Khlan.

Venäläiset valtasivat alueen tärkeimmän kaupungin Hersonin maaliskuun alussa. Se oli ensimmäinen venäläisten valtaama suurempi kaupunki sen jälkeen kun venäläiset hyökkäsivät Ukrainaan helmikuun lopussa.

Hersonin alue kuuluu Ukrainan tärkeisiin maanviljelysseutuihin.