Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yön uutiskooste | Suomalaiset saavat liikaa kofeiinia – viljasopimus pudotti vehnän hinnan Venäjän hyökkäyssotaa edeltävälle tasolle

Voimakasta tuulta ja sadetta luvassa vielä tänään, iltaa kohti poutaantuu

Ukkosrintama kulkee tänään Suomen yli lännestä kohti itää, Ilmatieteen laitos kertoo.

Varoitukset rajusta ukonilmasta ja rankkasateista ovat voimassa Kokkola–Kajaani-akselin eteläpuolella. Pohjoisessa sateelta ja ukonilmalta vältytään.

Sateet voivat paikoittain olla voimakkaita ja tuuli navakkaa. Tuulen nopeus voi yltyä yli 15 metriin sekunnissa ja kuuroissa vettä voi sataa jopa yli 20 millimetriä tunnissa.

Iltapäivästä lähtien sää alkaa lännestä alkaen poutaantua. Sunnuntain vastaiseksi yöksi melkein koko maa on jo poutainen.

Kofeiinin turvallisen käytön rajat ylittyvät helposti

Suuri osa suomalaisista saa liikaa kofeiinia, erityisesti kahvista. Kofeiinia saisi nauttia kerta-annoksena korkeintaan 200 milligrammaa, mikä vastaa noin kahta kahvikupillista. Koko päivän aikana kofeiinia saisi nauttia korkeintaan 400 milligrammaa, Ruokavirastosta kerrotaan.

Suomalaisaikuiset nauttivat kofeiinia keskimäärin 240 milligrammaa vuorokaudessa, mutta turvallisen käytön raja ylittyy noin joka seitsemännellä. Liiallinen kofeiinin saanti voi aiheuttaa esimerkiksi vapinaa, sydämentykytystä, unihäiriöitä, levottomuutta tai hermostuneisuutta.

Nuoret saavat tutkimusten perusteella kofeiinia keskimäärin liikaa, mutta vain pieni osa heistä altistuu merkittäville haittavaikutuksille.

Viljasopimus pudotti vehnän hinnan Venäjän hyökkäyssotaa edeltävälle tasolle

Vehnän hinta on laskenut tasolle, jolla se on ollut viimeksi ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Ukraina ja Venäjä allekirjoittivat perjantaina Istanbulissa YK:n ja Turkin kanssa sopimuksen viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä.

Eurooppalaisia pörssejä hallinnoivassa Euronextissä vehnän syyskuun toimitusten hinta laski 6,4 prosenttia, päätyen hieman alle 320 euroon tonnilta. Chicagossa vuorostaan kirjattiin syyskuun toimitusten osalta 5,9 prosentin laskua.

Ukraina on yksi maailman suurimmista vehnän ja muun viljan viejistä, mutta esimerkiksi Venäjän sota-alukset Mustallamerellä ovat estäneet viljantoimitukset. (Lähde: AFP)

Kaliforniassa hyväksyttiin aselakiuudistus, joka mukailee Texasin kiisteltyä aborttilakia

Yhdysvalloissa Kalifornian kuvernööri on allekirjoittanut aselain, joka mukailee Texasin vuosi sitten käyttöön ottamaa kiistanalaista aborttilainsäädäntöä.

Texasilaislain ytimessä on kohta, joka tarjoaa yksityishenkilöille mahdollisuuden haastaa oikeuteen kenet tahansa osavaltion lain mukaan kielletyssä abortissa auttanutta. Jos kanteen nostanut voittaa, voi hän saada tuhansien dollarien “vahingonkorvaukset”.

Demokraattikuvernööri Gavin Newsomin perjantaina allekirjoittama laki antaa yksityishenkilöille mahdollisuuden hakea 10 000 dollarin vahingonkorvausta henkilöltä tai yritykseltä, joka valmistaa, myy tai kuljettaa osavaltiossa kiellettyjä aseita. (Lähde: AFP)

Paavola ja Holttinen karsiutuivat seiväshypyn MM-finaalista

Suomen Mikko Paavola ja Tommi Holttinen ovat karsiutuneet seiväshypyn loppukilpailusta Eugenen MM-kilpailuissa Yhdysvalloissa. Molempien suomalaishyppääjien tulokseksi jäi 550.

Paavola ylitti 550 ensimmäisellä yrityksellä, Holttinen toisellaan. Paavolan loppusijoitus oli jaettu 19. ja Holttisen jaettu 22. sija.

Loppukilpailuun selviytyivät 575:n ylittäneet 12 hyppääjää.

Ruotsi tiukilla Belgian kanssa - EM-välieräpaikka kuitenkin tuli viime hetken osumalla

Ruotsi eteni välieriin jalkapallon naisten EM-lopputurnauksessa Englannissa, kun se kaatoi jännittävässä puolivälierässä Belgian 1–0. Neljän parhaan joukkoon paikan tuoneen maalin teki puolustaja Linda Sembrandt, kun ottelussa pelattiin lisäaikaa.

Belgia pelasi kautta aikain ensimmäistä kertaa naisten EM-puolivälierissä. Ruotsi puolestaan on nyt jo yhdeksännen kerran EM-välierissä, ja luvassa on ottelu turnausjärjestäjä Englantia vastaan.

WWE:n toimitusjohtaja Vince McMahon eläköityy kohujen saattelemana

Yhdysvaltalainen painipromoottori Vince McMahon jää eläkkeelle show- eli viihdepainin järjestön WWE:n toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan tehtävästä.

Kohta 77-vuotias McMahon kertoo kokevansa, että eläköitymisen aika on tullut.

Viime kuussa McMahon jätti roolinsa WWE:ssä, jossa odotettiin tuloksia häneen kohdistuvasta sisäisestä tutkinnasta. McMahonilla on uskottu olleen suhde työntekijään, jolle hänen on väitetty maksaneen kolme miljoonaa Yhdysvaltain dollaria asian salaamiseksi.

McMahonin tytär Stephanie McMahon nimettiin WWE:n väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi ja hallituksen puheenjohtajaksi tutkinnan jatkuessa. (Lähde: AFP)