Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Yön uutiskooste | Hellerajan odotetaan rikkoutuvan, ajatus aidan rakentamisesta Suomen ja Venäjän rajalle jakaa suomalaisia

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Hellerajan odotetaan rikkoutuvan suuressa osassa maata

Lämpötilat ovat nousemassa tänään yli hellerajan suuressa osassa maata, kertoo päivystävä meteorologi Juha Tuomola Ilmatieteen laitokselta. Eteläisessä Suomessa saattaa olla paikoin jopa yli 30 astetta ja uv-varoitukset ovat voimassa.

Lappiin leviää päivän aikana vesisateita. Maan etelä- ja itäosat pysyvät helteisenä, mutta maan poikki kulkee sadealue Vaasan eteläpuolelta Pohjois-Karjalaan.

Perjantaiksi sateet alkavat levittäytyä maan länsiosiin sekä Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen.

Ravustuskausi alkaa tänään - täpläravusta odotetaan hyvää saalista

Ravustuskausi alkaa tänään kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään asti.

Viileän alkukesän vuoksi jokirapujen kuorenvaihto voi vielä pyyntikauden alussa olla kesken, eivätkä ravut välttämättä ole kunnolla liikkeellä. Täpläravusta sen sijaan asiantuntijat uskaltavat ennustaa hyvää saalista Etelä- ja Keski-Suomessa, kertoo Kalatalouden Keskusliitto.

Liitto muistuttaa, että ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa, ja 18–64-vuotiailla tulee lisäksi olla kalastonhoitomaksu maksettuna. Laittomasta jokiravun pyynnistä ravustajalle voidaan määrätä maksettavaksi 50 euroa jokaista pyydettyä rapua kohden.

USU-gallup: Ajatus aidan rakentamisesta Suomen ja Venäjän rajalle jakaa suomalaisia

Ajatus aidan rakentamisesta Suomen ja Venäjän rajalle jakaa suomalaisia, ilmenee Uutissuomalaisen gallupista.

Suomalaisista 38 prosenttia ei kannata aidan tai vastaavan kulkuesteen rakentamista rajan kulkukelpoisille osille. Aidan rakentamista kannattaa 36 prosenttia suomalaisista. 26 prosenttia kansalaisista ei osaa ottaa kantaa kysymykseen.

Miehet kannattavat naisia enemmän raja-aidan tai kulkuesteen rakentamista.

Eri puolueiden kannattajista eniten ajatusta aidasta tukevat perussuomalaisten kannattajat. Kriittisimpiä ovat vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat.

USU-gallupiin vastasi tuhat suomalaista kesäkuussa. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Euroopan keskuspankin odotetaan nostavan ohjauskorkojaan ensimmäistä kertaa vuosiin

Euroopan keskuspankki (EKP) pitää tänään kokouksen, jossa sen odotetaan nostavan ohjauskorkojaan ensi kertaa vuosiin. EKP ilmoitti kesäkuun alussa, että se aikoo nostaa ohjauskorkojaan 0,25 prosenttiyksiköllä, mutta tällä viikolla markkinoilla on spekuloitu myös tätä suurempaa nostoa.

Korkojen nostolla pyritään hillitsemään euromaiden laukkaavaa inflaatiota. EKP tekee rahapolitiikkaa haastavassa tilanteessa, sillä yhtä aikaa nopean inflaation kanssa talouskasvun odotetaan heikkenevän.

Tesla teki odotettua paremman tuloksen huhti-kesäkuussa tuotantovaikeuksista huolimatta

Sähköautoja valmistava Tesla on ilmoittanut huhti-kesäkuun tuloksekseen 2,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria tuotantovaikeuksista huolimatta. Miljardööri Elon Muskin luotsaaman yrityksen tulos oli odotettua parempi ja noin kaksinkertainen verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuosi sitten.

Vaikka Teslan tulos ylitti odotukset, oli se tammi-maaliskuuta heikompi. Edellisen kerran tulos putosi edelliseen neljännekseen nähden vuoden 2020 lopulla.

Liikevaihto oli huhti-kesäkuussa koholla 42 prosenttia, ollen 16,9 miljardia dollaria. Lukema jäi kuitenkin alle ennustetun 17,1 miljardin dollarin. (Lähde: AFP)

Venäjän kaasutoimitusten Nord Stream -putken kautta olisi määrä jatkua tänään

Venäjältä Saksaan johtavan Nord Stream 1 -maakaasuputken huoltotauon olisi määrä päättyä tänään. Euroopassa kuitenkin pelätään, ettei Venäjän valtion energiayhtiö Gazprom jatka kaasutoimituksia.

Kaasutoimitukset putkilinjan kautta Venäjältä Saksaan keskeytyivät kokonaan viime viikon maanantaina huoltotauon vuoksi.

Venäläistä kaasua Saksaan maahantuova energiayhtiö Uniper on joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi aiempaa korkeampaan hintaan. Uniperin pääomistaja on Suomen valtionyhtiö Fortum.

Meksikossa kahdeksan entistä virkamiestä joutuu syytteeseen tuhoisan metroturman vuoksi

Meksikossa kahdeksan entistä virkamiestä joutuu syytteeseen viime vuoden toukokuussa tapahtuneen tuhoisan metroturman vuoksi. Syytteistä kertoi asianajaja, joka edustaa osaa turman uhreista.

Kaikkiaan 26 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui pääkaupunki Mexicossa, kun metrosilta romahti alla olevalle tielle. Sillalla oli romahtamishetkellä metrojuna, joka syöksyi maahan.

Muun muassa turmasta koituneiden kuolemien vuoksi syytteeseen joutuvat entiset virkamiehet olivat vastuussa vahingoittuneen metro-osion rakentamisesta, suunnittelusta ja turvallisuudesta.

Turman on arvioitu johtuneen rakennusvirheistä. (Lähde: AFP)

Viivi Lehikoinen rikkoi Tuija Helanderin Suomen ennätyksen

Viivi Lehikoinen on juossut 400 metrin aitajuoksussa Suomen ennätyksen 54,60. Lehikoinen sijoittui SE-ajallaan Eugenen MM-kisojen välierissä 13:nneksi ja karsiutui loppukilpailusta.

Aikavertailussa viimeinen loppukilpailupaikka heltisi ajalla 53,72.

Lehikoinen alitti Tuija Helanderin Suomen ennätyksen 54,62 kahdella sekunnin sadasosalla. Helanderin ennätys oli Rooman 1987 MM-kisoista.

Sanne Erkkola karsiutui 52-metrisellään keihään MM-finaalista

Sanne Erkkola on karsiutunut Eugenen MM-kisoissa keihäänheiton loppukilpailusta. Erkkola sai karsinnassa tuloksen vain ensimmäisellä heittovuorollaan, jolla hän sai keihään 52,04 metriin.

Erkkola jäi karsinnassa sijalle 26.

Japanin Haruka Kitaguchi oli karsinnan paras tuloksella 64,32.

Camilla Richardsson keskeytti vitosen alkuerissä

Camilla Richardsson on keskeyttänyt 5 000 metrin juoksun alkuerässä yleisurheilun MM-kisoissa. Richardsson oli juoksussa viimeistä edellisenä, kun hän poistui hoiperrellen radalta 3 400 metrin kohdalla.

Richardsson on juossut tällä kaudella 5 000 metrin ennätyksekseen ajan 15.30,08.

Richardsson edusti Suomea vuosien 2017 ja 2019 MM-kisoissa estejuoksussa.

Englanti kukisti Espanjan maalein 2-1 ja nappasi paikan välierissä

Englannin naisten jalkapallomaajoukkue etenee EM-lopputurnauksen välieriin kukistettuaan Espanjan maalein 2–1.

Espanjan Ether Gonzalezin avausmaali oli vaarassa suistaa Englannin ulos turnauksesta, mutta Ella Toone pelasti tilanteen kuusi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Ottelun ratkaisi lisäajalla Georgia Stanway.

Englanti sai ottelun alla lisäpotkua saatuaan takaisin hollantilaisen päävalmentajansa Sarina Wiegmanin. Hän oli joutunut aiemmin sivuun koronan vuoksi, mutta oli saanut ottelupäivänä vihdoin negatiivisen testituloksen.

Kärkinelikon mittelöissä Englanti saa vastaansa joko Ruotsin tai Belgian. (Lähde: AFP)