Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Tuhannet ovat paenneet maastopaloja Euroopassa – Espanjassa ja Portugalissa yli 300 ihmistä kuollut kuumuuden vuoksi

Tuhannet ihmiset ovat paenneet maastopaloja Ranskassa, Espanjassa ja Portugalissa helleaallon jatkuessa. Helle ja kuivuus ovat tehneet metsistä ja aluskasvillisuudesta helposti syttyvää.

Lämpötilat ovat Espanjassa ja Portugalissa nousseet monin paikoin yli 40 asteen viime päivinä. Yli 300 ihmistä on näissä maissa kuollut helteen vuoksi, kertoo BBC viitaten espanjalaisen uutistoimisto Efen tietoihin. Kuumuudesta kärsivät pahiten vanhukset, lapset sekä kroonisia sairauksia sairastavat ihmiset.

Lounais-Ranskan Gironden alueella yli 12 000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan palojen takia. Tulipalojen arvioidaan tuhonneen jo lähes 10 000 hehtaaria metsää. Tuli riehuu muun muassa kuuluisan hiekkadyynialueen Dune du Pilat'n mäntymetsissä.

Myös Espanjassa sekä Portugalissa useita kaupunkeja ja kyliä on evakuoitu. Yksi metsäpaloalueista sijaitsee Mijasin kukkuloilla lähellä Etelä-Espanjan Aurinkorannikkoa. Noin 2 300 ihmistä on evakuoitu palon tieltä.

"Ilmastonmuutos tuntuu nyt"

Ilmastonmuutos on johtanut siihen, että helleaalloista on tullut aiempaa yleisempiä, kuumempia ja pidempiaikaisia, asiantuntijat varoittavat. Maailma on teollisuuden alkamisen ajoista lämmennyt jo yli asteella.

Ranskan palomiesliiton johtaja Gregory Allione sanoo väestönsuojelun kuormittuvan ilmaston lämmetessä.

– Palomiehet ja siviiliturvallisuus käsittelevät (ilmastonmuutoksen) vaikutuksia päivittäin, ja nämä vaikutukset eivät tunnu vuonna 2030, ne tuntuvat juuri nyt, Allione sanoi BBC:n mukaan.

Portugalin Pinhaossa lämpötila nousi torstaina ennätykselliseen 47 asteeseen, mutta laski sen jälkeen hieman alemmas. Espanjassa lämpötilat ovat nousseet laajalti yli 40 asteen.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.