Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Yhdysvalloissa inflaatio kiihtyi, kuluttajahintojen nousu ollut yhtä kovaa yli 40 vuotta sitten – euron kurssi laski alle dollarin

Yhdysvaltain kesäkuun inflaatio kiihtyi 9,1 prosenttiin. Nousua edellisestä kuusta oli 1,3 prosenttiyksikköä, kertoi maan työministeriö. Kuluttajahintojen nousu on viimeksi ollut Yhdysvalloissa yhtä kovaa yli 40 vuotta sitten, marraskuussa 1981.

Kuukausittaisesta noususta puolet johtuu energian hinnoista. Bensiinin hinta nousi Yhdysvalloissa viime kuussa 11,2 prosenttia, ja nousua vuoden takaiseen on lähes 60 prosenttia. Kaikkiaan energian hintojen vuotuinen nousu on viimeksi ollut yhtä suurta huhtikuussa 1980.

Energian hinnat ovat kuitenkin jonkin verran laskeneet viime viikkoina. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden huomauttikin, että nyt julkaistut inflaatioluvut eivät siksi ole täysin ajan tasalla.

Euro laski alle dollarin

Inflaatiolukujen julkistamisen jälkeen euron kurssi laski hetkellisesti alle dollariin, ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen. Myöhemmin sen arvo nousi jälleen hieman yhden dollarin yläpuolelle.

Jo tiistaina euro oli tasakurssissa dollarin kanssa. Viimeksi euron kurssi on ollut yhtä heikko dollariin nähden joulukuussa 2002.

Euron heikentymisen taustalla ovat euroalueen synkentyneet talousnäkymät sekä pelko Venäjän kaasuviennin täydellisestä loppumisesta. Lisäksi Yhdysvaltojen kesäkuun inflaatioluvut nostivat odotuksia uusista ohjauskoron nostoista. Yhdysvaltain keskuspankki Fed nosti kesäkuussa ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä, ja ekonomistit pitävät todennäköisenä vastaavaa yhtä suurta nostoa vielä tässä kuussa.

2000-luvulla euro on ollut vahvimmillaan suhteessa dollariin vuonna 2008, jolloin se lyhyen ajan hipoi 1,60 dollaria.

IMF: Talousnäkymät heikentyneet edelleen

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtaja Kristalina Georgieva varoitti keskiviikkona blogissaan, että globaalit talousnäkymät ovat synkentyneet merkittävästi ja ne voivat heikentyä edelleen.

Hän viittasi Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa ja sen aiheuttamaan nopeaan inflaatioon, mikä uhkaa lisätä nälänhätää ja köyhyyttä.

Varoitus tuli vain kuukausia sen jälkeen, kun IMF huhtikuussa leikkasi globaalia kasvuennustettaan kuluvalle ja ensi vuodelle. Georgievan mukaan kasvuennustetta tullaan edelleen laskemaan myöhemmin heinäkuussa.

– Me varoitimme, että tilanne voisi muuttua huonommaksi laskusuuntaisista riskeistä johtuen. Sen jälkeen monet noista riskeistä ovat käyneet toteen, ja monet maailmaa kohdanneet kriisit ovat voimistuneet, hän kirjoitti.