Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Uusi toimittajaliitto lakkautusuhan alla Venäjällä – ”sivuilla väärää tietoa erikoisoperaatiosta”

Toimittajien ja mediatyöntekijöiden ammattiliitto on joutunut oikeusprosessien kohteeksi Moskovassa. Syyttäjä vaatii sen lopettamista ja oikeus on määrännyt sen toiminnan keskeytettäväksi, mutta liitolle itselleen ei olla annettu tietoa prosessin käänteistä, kertoo Vedomosti.

Lehden mukaan Moskovan syyttäjänvirasto pyysi Moskovan kaupungin tuomioistuinta lakkauttamaan toimittajien ja mediatyöntekijöiden ammattiliiton. Kyse on vuonna 2016 perustetusta, uudesta ja pienestä ammattiliitosta, jonka Vedomosti kertoo olevan kansainvälisen (IFJ) ja eurooppalaisen (EFJ) Journalistiliiton jäsen.

Viime viikolla annetun tuomion mukaan selvennetään, että perusteena tämän uudehkon ammattiliiton työn keskeyttämiseen on "järjestön verkkosivun julkaisu, joka sisälsi väärää tietoa erityisen sotilasoperaation kulusta, ja jolla pyrittiin saattamaan Venäjän asevoimien käyttö huonoon valoon."

Vedomostin mukaan Moskovan kaupungin tuomioistuin myöntyi vaatimukseen ennen kuin se käsitteli asian perusteluita. Tapaus sai ilmeisesti alkunsa toukokuussa kun syyttäjänvirasto teki uuteen liittoon toiminnantarkastuksen ja vaati esimerkiksi tietoa liiton säännöistä, kokouspöytäkirjoja, sekä tietoja liiton rahoituksesta.

Lehden saaman oikeusmateriaalin mukaan ammattiliiton ja sen aluejärjestöjen katsotaan käyttävän ”internetin laittomia tietoresursseja”, mikä on ilmeisesti perusteena viime viikolla määrätylle toiminnan keskeyttämiselle.

– Ammattiyhdistyksen toiminta aiheuttaa haittaa yleiselle järjestykselle, turvallisuudelle, yhteiskunnalle ja valtiolle, syyttäjän perusteissa mainittiin.

Ammattiliitolle ei kuitenkaan sen asianajajan mukaan kerrottu oikeusjutun hallinnollisen asian eli toiminnan keskeyttämisen vireillepanosta.

– Nämä menettelyt ovat nykyisen lainsäädännön näkökulmasta pakollisia ja ne ovat tärkeä osa järjestön oikeusturvan kannalta, liiton asianajaja Maxim Krupsky totesi.

Venäjän vanhempi ja suurempi journalistiliitto on myös IFJ:n jäsen. Sen Moskovan osaston puheenjohtaja on kritisoinut Vedomostillle uuden liiton toimintaa.

Venäjän sananvapautta on kritisoitu paljon ja medioiden katsotaan olevan valtion sensuurin alla. Lisäksi Venäjällä on kielletty ja estetty esimerkiksi monien länsimaisten lehtien verkkosivuille pääsyä.

Vedomostin mukaan sekä IFJ:n että EFJ:n puheenjohtajat ovat puolustaneet uutta venäläistä toimittajien ja mediatyöntekijöiden ammattiliittoa ja kutsuneet prosessia ”epäreiluksi ja kohtuuttomaksi”, sekä sanoneet että ”asiassa on merkkejä poliittisesta oikeudenkäynnistä”.