Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Liikenneturvan kysely kertoo karua tarinaa suomalaisten ohituskäyttäytymisestä

Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia liikenteestä viimeisen vuoden ajalta. Jopa yhdeksän kymmenestä raportoi tulleensa ohitetuksi huomattavalla ylinopeudella usein tai joskus. Kuusi kymmenestä kuljettajasta myöntää itsekin tekevänsä näin vähintään joskus.

18 prosenttia puolestaan kertoo ohittaneensa hitaamman ajoneuvon ohituskieltoalueella vähintään joskus. Vastaavasti 60 prosenttia kertoo, että heidät itse on ohitettu ohituskieltoalueella.

Lähes 15 prosenttia kuljettajista kertoo usein tai joskus lähtevänsä ohittamaan edellä ajavia, vaikka edessä olisi pidempi jono.

– Pitkässä letkassa ohittelu ei ole järkevää. Kannattaa miettiä, kuinka vähän todellisuudessa voittaa aikaa sillä, että yrittää väkisin edetä nopeammin kuin muu liikennevirta. Sillä saa aikaan haitariliikettä ja kasvattaa peräänajon riskiä, kertoo liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen tiedotteessa.

Riskiohitukset ovat herkästi eskaloituneet myös läheltä piti -tilanteiksi, joissa toisen tienkäyttäjän on toiminnallaan pitänyt estää onnettomuus. Hieman yli puolet autoilevista vastaajista on viimeisen vuoden aikana joutunut vähintään joskus jarruttamaan, kun ohittava auto on palannut kaistalle eteen niin lähelle. Lähes kaksi viidestä on myös joutunut jarruttamaan vastaantulevaa autoa.

Myös ohitettavalla on velvollisuus omalta osaltaan edesauttaa ohituksen turvallisuutta.

– Ohitustilannetta ei saa hankaloittaa esimerkiksi nostamalla omaa nopeutta. Jos syystä tai toisesta ajaa muuta liikennettä hitaammin, voi omaa ajoa rytmittää ajamalla aika ajoin levähdyspaikalle, etenkin jos taakse on alkanut kertyä jonoa, Korhonen toteaa.