Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tutkijaryhmä: Ydinaseiden käyttäminen voisi palauttaa maailman takaisin jääkauteen

Useat amerikkalaiset yliopistot ovat yhteistutkimuksessaan selvittäneet, miltä maailma näyttäisi mahdollisen ydinsodan syttymisen jälkeen.

Tietokonesimulaatioista saadut tulokset ovat lohduttomat. Tutkijaryhmän mukaan maailma voisi ajautua uuteen jääkauteen, jos ydinaseita alettaisiin käyttää. Uuden jääkauden syntyminen johtuisi ilmaston viilenemisestä, koska ilmakehään päätyneet saasteet ja savupilvet haittaisivat auringon lämmön siirtymistä maapallolle. Tuho- ja säteilyvaikutukset tappaisivat suuria ihmismääriä alueilla, joihin niitä suunnattaisiin.

– Tavallaan on aivan sama, mikä maa aloittaisi ydinsodan ja kuka siihen vastaisi. Jos esimerkiksi sadan kilotonnin ydinaseita käytettäisiin laajasti jossakin, sen vaikutukset tuntuisivat kaikkialla maailmassa, sanoo tutkimusta johtanut Cheryl Harrison Louisianan yliopistosta.

Keskilämpötila esimerkiksi Euroopassa voisi laskea kuukaudessa yli kymmenen Celsius-astetta. Se johtaisi vesistöjen nopeaan viilenemiseen ja viljelyalueiden tuhoutumiseen. Nälänhätä uhkaisi hyvin nopeasti valtaosaa maailmasta, kiteyttävät tutkijat.

Viimeisin jääkausi loppui noin 11 500 vuotta sitten.

Venäläiset poliitikot ovat julkisesti kertoneet maansa olevan valmis käyttämään ydinaseita, jos Venäjä kokee olemassaolonsa olevan uhattuna. Venäjän parlamentin eli duuman puhemies Vjatsheslav Volodin on väläyttänyt ydinaseiden käytön mahdollisuutta myös siinä tapauksessa, että länsimaat "tukevat liian voimakkaasti Ukrainaa".

Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin (Sipri) mukaan yhdeksällä ydinasevaltiolla on hallussaan ainakin 13 000 ydinlatauksella varustettua asetta. Siprin listaamia ydinasevaltioita ovat Yhdysvallat, Venäjä, Ranska, Kiina, Britannia, Intia, Pakistan, Pohjois-Korea ja Israel.

Ydinaseet saavat räjähdysvoimansa ydinfissiosta tai -fuusiosta.