Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

THL aikoo laajentaa suositustaan neljännestä koronarokotuksesta syksyllä – Ylilääkäri Nohynek: "Tällä ulostulolla haluamme kertoa, että seuraamme epidemiologista tilannetta"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) aikoo laajentaa neljättä koronavirusrokotetta koskevaa suositustaan loppukesästä.

THL:n ennakkoarvion mukaan neljättä tehosterokotetta suositeltaisiin 15. elokuuta alkaen annettavan kaikille 65 vuotta täyttäneille. Syyskuun alusta alkaen neljännen rokotteen suositus laajenisi 60 vuotta täyttäneisiin ja lisäksi 12–59-vuotiaisiin, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.

THL:n mukaan tarkennettu suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo STT:lle, että lopulliseen suositukseen vaikuttaa epidemiologinen tilanne ja se, milloin Suomeen saadaan sellaisia rokotteita, jotka on räätälöity koronaviruksen omikron-muunnoksen eri varianteille.

Lääkeyhtiöt ovat Nohynekin mukaan valmistelleet rokotteita, jotka tehoaisivat nykyisiä rokotteita paremmin koronaviruksen omikron-muunnoksia vastaan, mutta on toistaiseksi auki, milloin ne saavat luvat Euroopan lääkeviranomaisilta.

– Tämä suositus on annettu käytössä oleville rokotteille. Tiedämme, että niiden antama suojateho myös omikronin aiheuttamaa vakavaa tautimuotoa vastaan on hyvä, Nohynek sanoo.

Ennakkotiedon tarkoitus on valmistella kunnat rokotteiden antamiseen.

– Ei näitä rokotuksia ilman tekijöitä saada kenenkään käsivarsiin, hän sanoo.

THL kannustaa nuorempia ikäpolvia ottamaan kolmannen rokotteen

THL:n tiedotteessa Nohynek arvioi, että koronavirusepidemia kiihtyy hyvin todennäköisesti syksyllä. Samalla vanhempien ikäryhmien suoja vakavaa covid-19-tautia vastaan hiipuu.

– Tämänhetkisen tiedon valossa neljänsien annosten laajentaminen loppukesästä on perusteltua, Nohynek kertoo tiedotteessa.

Toistaiseksi hänen mukaansa ei kuitenkaan ole perustetta laajentaa suositusta niin, että alle 60-vuotiaat rokotettaisiin neljännen kerran. Kolmen rokotteen antama suoja on alle 60-vuotiaille Nohynekin mukaan riittävä, koska muun muassa vakava koronatauti on nuorissa ikäluokissa harvinainen.

THL:n mukaan tuleva suositus on linjassa Tanskan ja Norjan ohjeistusten kanssa.

Tällä hetkellä THL suosittaa neljättä koronavirusrokotetta 80 vuotta täyttäneille, hoivakotien ja kotihoidon piirissä oleville iäkkäille sekä 70–79-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin. Neljättä rokotetta suositellaan myös 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on vakavasti heikentynyt.

Samalla THL suosittaa nuorempia ikäpolvia hakemaan kolmannen koronavirusrokotteen. Tuoreimpien saatavilla olevien tietojen mukaan noin 65 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä suomalaisista on ottanut kolmannen koronavirusrokotteen, mutta rokottautumisinto on matalampi, mitä nuoremmista ikäluokista on kyse.

Esimerkiksi 25–29-vuotiaista runsas kolmannes on saanut kolmannen tehosterokotteen.

Presidentti ihmetteli neljänsien rokotteiden "panttaamista"

Alkukesän aikana poliitikot ovat kritisoineet THL:ää siitä, että neljättä koronarokotetta koskevaa suositusta ei ole laajennettu. Rokotesuosituksen laajentamista on vaatinut esimerkiksi perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.).

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ihmetteli kesäkuussa Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa, miksi neljänsiä koronarokotuksia "pantataan".

Nohynek sanoo, ettei kritiikillä ollut juuri vaikutusta siihen, että neljänsien rokotteiden suositusta muutetaan. THL päätti kuitenkin antaa ennakkotiedon suosituksen muutoksesta, koska aiheesta on julkisuudessa keskusteltu.

– Jos vallitsee epätietoisuutta siitä, mikä THL:n suositus tulee olemaan, niin tällä ulostulolla haluamme kertoa, että seuraamme epidemiologista tilannetta, tautitilannetta ja rokotteiden kehittämisen tilannetta, jotka kaikki vaikuttavat suosituksen laajentamiseen, hän sanoo.

Koronavirukseen liittyvät kuolemat lisääntyneet Suomessa

Koronavirukseen liittyvät kuolemantapaukset ovat nousseet voimakkaasti tämän vuoden aikana. Suomessa on THL:n tuoreimpien julkistettujen tietojen mukaan todettu 4 875 koronavirukseen liittyvää kuolemaa epidemian alusta lähtien, kun vielä tammikuussa niitä oli 2 300.