Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Hyvinvointiala Hali ry kanteli oikeuskanslerille yksityisten ja julkisten vanhuspalvelutuottajien eriarvoisesta kohtelusta

Hyvinvointialan etujärjestö Hali ry on kannellut oikeuskanslerille yksityisten ja julkisten vanhuspalvelutuottajien eriarvoisesta kohtelusta.

Hali ry:n mielestä aluehallintovirastot ja sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira asettavat yksityisille hoivakodeille lupaehtoja, joita laki ei edellytä ja joita kunnan omilta yksiköiltä ei vaadita. Hali ry:n mielestä julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia kohdellaan eri tavoin, vaikka molemmat tuottavat samoja palveluja.

– Luvissa asetetaan yksityisille toimijoille erityisehtoja ilman perusteltua syytä. Erityisehdot tarkoittavat esimerkiksi henkilökunnan määrää: saako vaikka yöhoitajien mitoitus perustua tilannekohtaiseen tarpeeseen. Julkisissa yksiköissä harkintaa saa käyttää, yksityisillä ei, hoivajohtaja Arja Laitinen sanoo Hali ry:n tiedotteessa.

"Lainsäädännössä ei ole asetettu mitoitusvaadetta"

Hali ry kanteli oikeuskanslerille toimilupaviranomaisen lupaharkinnasta sairaanhoitajien vähimmäismäärään, yöhoitajavaatimukseen ja tukipalveluvaatimukseen liittyen. Näiden lisäksi järjestön kantelu koskee myös muun kuin sote-alan koulutuksen saaneen työvoiman lupaharkintaa.

Laitisen mukaan vanhuspalvelulaissa tai muualla lainsäädännössä ei ole asetettu mitoitusvaadetta sairaanhoitajien käytölle tai yöhoitajavaatimukselle. Myöskään tukipalveluille ei ole lainsäädännössä asetettu kategorista mitoitusta.

– Tästä huolimatta toimiluvissa asetetaan sairaanhoitajien, yöhoitajien ja tukipalveluiden mitoitusta koskevia ehtoja säännönmukaisesti. Lisäksi lainsäädännön mukaan välittömän asiakastyön mitoituksessa voidaan käyttää muutakin kuin sote-alan henkilöstöä. Tätä viranomaiset eivät kuitenkaan yksityisiltä hyväksy, Laitinen sanoo.