Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Paavi Franciscus aikeissa vierailla Moskovassa ja Kiovassa – puhuu myös terveydestään, vitsailee huhutusta syövästään

Paavi Franciscus aikoo mahdollisesti matkustaa sekä Moskovaan että Kiovaan. Hän kertoo asiasta uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Franciscus mainitsee haastattelussa, että Vatikaanin kardinaalivaltiosihteeri Pietro Parolin on ollut yhteydessä Venäjän ulkoministeriin Sergei Lavroviin paavin mahdollisen vierailun tiimoilta. Alkumerkit eivät näyttäneet hyviltä: yksikään paavi ei ole koskaan käynyt Moskovassa, ja Franciscus on viime aikoina toistuvasti tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Viimeksi Franciscus puhui asiasta 30. kesäkuuta, kun hän syytti "Venäjää julman ja järjettömän hyökkäyssodan" käynnistämisestä.

Franciscus kertoo kysyneensä mahdollisuutta vierailla Moskovassa "joitakin kuukausia sitten". Tuolloin hänelle vastattiin, ettei silloin ollut oikea aika.

Tällä kertaa paavi vihjaa, että jotain on mahdollisesti muuttunut.

– Haluaisin mennä Ukrainaan, ja halusin käydä ensin Moskovassa. Vaihdoimme viestejä tästä, koska ajattelin Venäjän presidentin antavan minulle pienen ikkunan palvella rauhan asiaa, paavi sanoo Reutersille.

Paavin on tarkoitus vierailla seuraavaksi Kanadassa heinäkuun loppupuolella. Hän arvioi Reutersille voivansa mennä Ukrainaan, kun hän palaa Kanadasta.

– Ensimmäinen asiani on mennä Venäjälle auttaakseni jollain tavalla, mutta haluaisin mennä molempiin pääkaupunkeihin (Moskova ja Kiova).

Paavi Franciscus puhuu Reutersille muistakin asioista.

Hän kiistää väitteet, joiden mukaan hän suunnittelisi astuvansa alas tehtävistään lähitulevaisuudessa ja huhut siitä, että hän sairastaisi syöpää. Syöpähuhuista hän peräti vitsaili, sanoen etteivät hänen lääkärinsä "kertoneet hänelle siitä (oletetusta syövästä) mitään".

Paavi kuvaili ensimmäistä kertaa julkisuudessa polvivaivojaan. Hän kertoi saaneensa polveensa "pienen murtuman", kun hän otti virheaskeleen polvensa nivelsiteen ollessa tulehtunut.

– Voin hyvin ja paranen pikkuhiljaa.

Hän toteaa kuitenkin eroavansa mahdollisesti tehtävästään, jos hänen terveytensä ei sallisi paavin viran hoitamista. Kun häneltä kysytään, milloin niin voisi tapahtua, hän vastaa:

– Emme tiedä. Jumala kertoo.