Julkisuutta välttelevä Talebanin johtaja teki harvinaisen esiintymisen

Afganistanissa ääriliike Talebanin johtaja Haibatullah Akhundzada on tehnyt harvinaisen esiintymisen yleisön edessä.

Taleban-johtaja puhui perjantaina uskonoppineiden kokouksessa Kabulissa. Mediaa ei päästetty seuraamaan kokoontumista, mutta Akhundzadan puhe lähetettiin radiossa.

Akhundzadan mukaan maailman tulisi lopettaa neuvojen antaminen siitä, kuinka Afganistania pitäisi johtaa. Hän myös sanoi sharia-lain olevan ainoa malli onnistuneelle islamilaiselle valtiolle.

– Miksi maailma puuttuu asioihimme? Taleban-johtaja kysyi puheessaan.

Kolme päivää kestävään uskonnolliseen tapahtumaan on kokoontunut yli 3 000 miestä. Naisia osallistujien joukossa ei ole.

AFP:n Taleban-lähteen mukaan kokoontumisessa aiotaan kuitenkin käsitellä esimerkiksi tyttöjen koulutusta, joka jakaa mielipiteitä liikkeen sisällä. Akhundzada ei puheessaan maininnut aihetta.

Liikkeen lupailut tyttöjen pääsystä kouluun eivät ole toteutuneet. Naisten ja tyttöjen oikeuksia on rajattu myös muilla tavoin Talebanin valtaannousun jälkeen. Naisia on erotettu valtion työpaikoista, kielletty matkustamasta yksin sekä määrätty peittämään pukeutuessaan kaikki muu paitsi kasvot.

Julkisuudessa vain yksi valokuva

Taleban-johtaja Akhundzadan uskotaan olevan noin 70-vuotias. Liikettä vuodesta 2016 johtanut Akhundzada poistuu vain harvoin Kandaharista, joka on Talebanin syntypaikka.

Akhundzadasta on levinnyt julkisuuteen vain yksi ajoittamaton valokuva ja useita puheiden äänitallenteita. Häntä ei ole nähty kameroiden edessä senkään jälkeen, kun Taleban otti viime elokuussa vallan Afganistanissa.

Etusivulla nyt

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut