Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Öljyntuottajamaat pitivät tuotantosuunnitelmansa ennallaan

Suuret öljyntuottajamaat eivät torstain kokouksessaan päättäneet uusista lisäyksistä tuotantoonsa. Öljyntuottajamaiden järjestö Opecin jäsenet ja kymmenen Opecin ulkopuolista tuottajamaata vahvistivat kesäkuun alussa tekemänsä päätöksen, että tuotantoa kasvatetaan elokuussa 648 000 tynnyrillä päivässä.

Öljyä kuluttavat maat olivat toivoneet, että tuottajat saisivat vielä lisää öljyä markkinoille, jotta hintojen nousua saataisiin hillittyä.

Sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa, on viitelaatu Brentin hinta noussut noin 17 prosenttia. Tynnyrin hinta oli torstaina liki 116 dollaria.

Wienin virtuaalikokouksessa oli koolla öljyntuottajamaiden järjestö Opecin 13 jäsentä sekä 10 järjestön ulkopuolista tuottajamaata, joista suurin on Venäjä.

Öljyntuottajamaat laskivat tuotantoaan tuntuvasti vuonna 2020 koronakriisin aikana, kun kysyntä romahti koronarajoitusten seurauksena. Viime vuonna tuotantoa alettiin kasvattaa uudelleen, mutta suuret öljynkuluttajat ovat toivoneet nopeampaa tahtia.

Analyytikot ovat kuitenkin arvioineet, että öljyn hintojen laskemiseksi tarvittaisiin talouden taantuma, tai ainakin taantumapelon leviäminen.

Monet öljyntuottajamaat eivät ole onnistuneet kasvattamaan tuotantoaan edes nykyisten kiintiöiden tasolle. Iranin, Venezuelan ja nykyään myös Venäjän vientiä rajoittavat talouspakotteet.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on lähdössä vierailulle Saudi-Arabiaan keskustelemaan öljyntuotannosta, mutta vierailun ei odoteta johtavan tuotantomäärien kasvuun. Arabiemiraatit on Bidenin vierailun edellä viestinyt, että sen tuotanto on jo lähellä ylärajaansa. Myös Saudi-Arabialla on rajalliset mahdollisuudet kasvattaa tuotantomääriään.