Yön uutiskooste | WHO: Apinarokko ei tällä hetkellä kansainvälinen terveysuhka, helle paahtaa tänään yhä kuumempana

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomalaiset tietävät useimmiten, mihin vaaditaan rakennuslupa - mutta vahinkojakin sattuu

Suomalaiset tietävät pääosin, mitä omalle pihalle saa tehdä ja mitkä muutokset vaativat puolestaan rakennusluvan. Pihan muokkauksiin liittyvien rikkomusten taustalla onkin useimmiten vahinko, kun esimerkiksi oman alueen asemakaavaa ei ole tunnettu riittävän hyvin.

Rakennusvalvonta saa tiedon tällaisista rikkomuksista yleensä naapureilta, kun jotakin on tehty esimerkiksi liian lähelle naapurin rajaa, kerrotaan Helsingin, Tampereen ja Turun rakennusvalvonnasta. Tällaisia ilmiantoja tulee valvontaan melko vähän, ja usein ne ovat aiheellisia.

Jokaisella Suomen kunnalla on omat asemakaavansa ja rakennusjärjestyksensä, ja ne saattavat poiketa toisistaan suurestikin. On siis tärkeää, että asukkaat tarkistavat oman alueensa vaatimukset ennen kuin ryhtyvät pihoillaan suurempiin toimenpiteisiin.

Helle paahtaa tänään yhä kuumempana - erittäin tukalan helteen varoitukset laajenevat idästä Etelä-Suomeen

Juhannusviikonlopun helteisen sään odotetaan jatkuvan Suomessa tänään vielä lauantaitakin lämpimämpänä, ennakoi Ilmatieteen laitos.

Päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila kertoi lauantaina pitävänsä mahdollisena, että 31 asteen raja menee sunnuntaina rikki. Lauantaina mitattiin Kuopiossa tämän kesän toistaiseksi korkein lämpötila 30,5 astetta.

Ilmatieteen laitos on antanut tälle päivälle hellevaroituksen lähes koko maahan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Lisäksi erittäin tukalan helteen varoitus laajenee Itä-Suomesta maan eteläosiin.

Oslon joukkoampumisesta epäillyn asianajaja olettaa asiakkaansa joutuvan mielentilatutkimukseen

Oslon joukkoampumisesta epäillyn miehen asianajaja John Christian Elden sanoo olettavansa, että hänen asiakkaansa joutuu oikeuden määräämään mielentilatutkimukseen.

Epäilty on toistaiseksi kieltäytynyt osallistumasta kuulusteluihin.

Homobaarin lähellä Oslon keskustassa perjantaina ja lauantain välisenä yönä tapahtuneessa ampumisessa kuoli kaksi ihmistä ja 21 haavoittui.

Norjan suojelupoliisille tuttua 42-vuotiasta miestä epäillään murhasta, murhan yrityksestä ja terroriteoista. Maan suojelupoliisi kertoi lauantain tiedotustilaisuudessaan, että epäillyllä on ollut mielenterveyteen liittyviä haasteita. (Lähde: AFP)

Uhriluku nousi: ainakin 23 siirtolaista kuoli rajanylitysyrityksessä Melillaan

Espanjalle kuuluvassa Melillassa rajanylittämisyritystä seuranneen yhteenoton uhriluku on noussut. Ainakin 23 Pohjois-Marokosta Espanjan puolelle yrittänyttä afrikkalaista siirtolaista on kuollut. Aiemmin kerrottiin, että uhreja on 18.

Kuolonuhrien määrä rajanylityksessä Melillaan on korkein vuosiin.

Noin kahdentuhannen ihmisen joukko lähestyi Melillaa varhain perjantaiaamuna, ja heistä 500 onnistui pääsemään rajavalvonta-alueelle.

Pohjois-Afrikassa sijaitsevat, Espanjaan kuuluvat Melilla sekä Ceuta ovat Euroopan unionin ainoat maarajat Afrikan kanssa. (Lähde: AFP)

Ukrainan Zelenskyi: Ukraina valtaa takaisin kaikki tilapäisesti vallatut kaupungit

Ukraina aikoo vallata takaisin kaikki Venäjän joukkojen siltä viemät kaupungit, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo päivittäisessä puheessaan.

Nyt venäläisjoukkojen käsissä oleva Sjeverodonetskin kaupunki, kuten myös Donetsk ja Luhansk otetaan Zelenskyin mukaan takaisin.

Puheessaan Zelenskyi sanoo, että päivittäiset ohjusiskut todistavat, etteivät nykyiset pakotteet Venäjää vastaan ole riittäviä. Hän mainitsee myös osallistuvansa G7-kokoukseen maanantaina.

WHO: Apinarokko ei tällä hetkellä kansainvälinen kansanterveysuhka

Maailman terveysjärjestö WHO näkee, että apinarokon leviäminen ei tällä hetkellä muodosta kansainvälistä kansanterveysuhkaa. WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo, että apinarokon leviäminen on kuitenkin erittäin huolestuttava terveysuhka.

WHO:n asiantuntijaryhmä kokoontui tällä viikolla pohtimaan, tulisiko apinarokon leviäminen luokitella järjestön korkeimmalla uhkaluokituksella. Kansainväliseksi kansanterveysuhaksi on aiemmin julistettu esimerkiksi koronaviruspandemia, Kongon ebolaepidemia ja polioviruksen leviäminen.

WHO:lle on tänä vuonna raportoitu noin 3 000 vahvistettua tartuntaa noin 50 maasta. (Lähde: AFP)

Matilda Castren pitää 19. sijaa golfin naisten arvoturnauksessa

Suomalaisgolffari Matilda Castren on kolmannen kierroksen jälkeen jaetulla 19. sijalla Yhdysvaltain Marylandissa pelattavassa naisten LPGA-mestaruuskilpailussa.

Castren käytti kolmannella kierroksella 73 lyöntiä ja hänen kierrostensa yhteistulos on nyt 216 lyöntiä eli yksi yli parin.

Castren teki toisella kierroksella huiman nousun, kun paransi sijoitustaan edelliseltä kierrokselta yli 70 pykälää.

Suomen Sanna Nuutinen karsiutui toisen kierroksen jälkeen.

Kisaa johtaa Etelä-Korean Chun In-gee.

Yhdysvaltojen Sydney McLaughlin rikkoi oman ME:nsä 400 metrin aidoissa

Yhdysvaltalainen aitajuoksija Sydney McLaughlin on rikkonut omissa nimissään olleen naisten 400 metrin aitojen maailmanennätyksen. Uuden ennätyksensä McLaughlin pinkoi Yhdysvaltojen MM-joukkueen karsintakisoissa aikaan 51,41.

Seuraavan kerran McLaughinilla on mahdollisuus petrata aikaansa yleisurheilun maailmanmestaruuskisoissa heinäkuussa.

Yleisurheilun MM-kisat alkavat Eugenessa, Oregonin osavaltiossa Yhdysvalloissa heinäkuun puolivälissä. (Lähde: AFP)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut