Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Putsaa ja huolla grillisi, muuten voi tulla kuumat paikat – keväällä sattunut jo useita rasvapaloja

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on kevään mittaan tullut tapauksia, joissa grilliin on syttynyt rasvapalo käytön aikana.

Tukes muistuttaakin nyt kansalaisia grillin huoltamisen tärkeydestä.

– Grillin rasvapalo alkaa grillin pohjalle tippuneesta rasvasta ja ruoantähteistä. Rasvapalot voidaan välttää, jos grilli huolletaan käyttöohjeiden mukaisesti ja puhdistetaan huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen, Tukesin tarkastaja Jere Heikkinen kertoo tiedotteessa.

Jos grilliin jää rasvaa käytön jälkeen, se syttyy herkästi palamaan seuraavassa grillaussessiossa. Jos grillissä on likaa pohjalla, polttimissa tai grillaustasolla, grilliä ei pidä sytyttää. Grillin pohjalla syttyvä rasva aiheuttaa aina vakavan vaaratilanteen.

Rasvapalot ovat Heikkisen mukaan erityisesti kaasugrillauksen ongelma, sillä kaasugrilleissä rasva ja ruoantähteet kerääntyvät grillin pohjalle. Hiiligrillauksessa tippuva rasva ja ruoantähteet eivät kerry samalla tavalla grilliin, vaan ne palavat pois hehkuvien hiilien päällä tai päätyvät jätteeksi käytettyjen hiilien mukana. Hiiligrillin ritilälle kertynyt rasva voi kuitenkin sekin syttyä palamaan.

Ennen kaasugrillin käyttöönottoa kannattaa tarkistaa polttimien puhtaus, liitosten tiiviys sekä letkun kunto. Polttimen kanavista voi löytyä karstaa tai vaikkapa hyönteisiä, jos grilliä ei ole käytetty pitkään aikaa. Kaasuletku saattaa hapertua auringonvalossa ja siihen voi tulla pieniä halkeamia. Letkun kunnon voi tarkistaa taivuttamalla sen mutkalle. Mikäli letkussa näkyy hiusmurtumia, on syytä vaihtaa letku uuteen.

Letkun liitoskohdat pullon ja grillin välillä ovat kriittisiä kohtia, joiden tiiiviys on hyvä varmistaa ennen grillin käyttöä sekä pullon vaihdon yhteydessä. Liitosten tiiviyden tarkistaminen onnistuu sivelemällä pensselillä saippuavettä liitoskohtiin. Jos syntyy kuplia, liitokset vuotavat. Liitoksia on kiristettävä uudelleen ja tehtävä tarkistus uudelleen.

Jos rasvapalo syttyy, sitä ei saa ikinä sammuttaa vedellä. Jos palavaan rasvaan heittää vettä, palo leviää räjähdysmäisesti, koska rasvaan sekoittuva vesi höyrystyy ja nostaa mukanaan palavan rasvan.

Rasvapalot pitää aina sammuttaa tukahduttamalla. Palon syttyessä kaasupullo kannattaa sulkea ja siirtää kauemmaksi, mikäli se on mahdollista ja turvallista.

Mikäli palo leviää nopeasti eikä kaasupulloa voida siirtää kauemmaksi, on poistuttava turvalliselle etäisyydelle grillistä, varoittaa kaikkia välittömässä vaarassa olevia ja soittaa hätänumeroon 112.

Grilli kannattaa asettaa palamattomalle alustalle ja etäälle rakennuksista sekä palavista materiaaleista.