Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Eurobarometri: Alle puolet eurooppalaisista hyväksyy Venäjän vastaiset pakotteet, jos ne nostavat hintoja

Ukrainan sodan takia asetetut pakotteet Venäjää kohtaan saavat eurooppalaisilta laajaa kannatusta. Sen sijaan kun EU-kansalaisilta kysytään, saavatko vastatoimet vaikuttaa ruoan tai energian hinnannousuun, innostus laimenee. Tämä käy ilmi Eurobarometristä, joka julkaistiin keskiviikkona.

Euroopan komissio julkaisi viime viikolla kyselyn, jonka mukaan Venäjän hallitukselle, yrityksille ja yksityishenkilöille asetettuja pakotteita kannattaa 80 prosenttia eurooppalaisista ja jopa 89 prosenttia suomalaisista.

Kun sitten eurooppalaisilta kysyttiin huhti-toukokuun aikana Eurobarometriä varten, saavatko pakotteet vaikuttaa energian tai elintarvikkeiden hintojen nousuun, noin 60 prosenttia eurooppalaisista vastaajista vastasi, ettei ole siihen valmis. Vain 40 prosenttia kansalaisista on valmiita kohtaamaan mahdolliset seuraukset.

Suomessa pakotteiden aiheuttamaan hintojen nousuun suhtaudutaan selvästi hyväksyvämmin kuin muissa jäsenmaissa. Vain noin 30 prosenttia ei ole valmis kohtaamaan hintojen mahdollista nousua. Noin 70 prosenttia olisi valmis sekä energian että ruoan hintojen nousuun pakotteiden haittavaikutuksena.

"Suomalaisten ei tulisi joutua maksamaan seurauksia kokonaan"

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) toimitusjohtaja Markus Lahtinen on sitä mieltä, että kyselytutkimuksen tuloksiin on hyvä reagoida.

– Enemmistö suomalaisista oli vielä kyselyn mukaan valmis kannattamaan pakotteita, vaikka ne nostaisivat energian ja ruuan hintaa, mutta Euroopassahan näin ei enää ole, hän sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa on vaarana, että yhtenäisyys Venäjän vastaisissa pakotteissa ja Ukrainalle annetussa tuessa alkaa murentua Euroopassa. Siksi pistemäiset veronalennukset ovat tässä tilanteessa kannatettavia, myös Suomessa.

– Hallituksen pitäisi laskea bensan ja dieselin verotusta määräaikaisella päätöksellä, hän sanoo.

Energiahintojen nousu johtuu pääsääntöisesti Venäjän hyökkäyssodasta eikä suomalaisten tulisi Lahtisen mukaan joutua maksamaan seurauksia bensatankilla – ainakaan kokonaan.

Lahtisen mukaan veronalennuksen tulisi alentaa litrahintaa noin parikymmentä senttiä. Polttoaineen hinta säilyisi edelleen normaalia kalliimpana, mutta selvä vastaantulo voisi lujittaa tärkeää yhtenäisyyttä pakotepäätöksissä.

Lahtisen mukaan veronalennuspäätöksiä on jo tehty useissa Euroopan maissa.

– Lähes jokaisessa näistä maista alennus on kohdistunut bensaan ja dieseliin, koska se on hinta, jonka ihminen näkee joka päivä tolpassa.

Päätökset on tehty vastikään, joten niiden vaikutusta ei hänen mukaansa vielä täysimääräisesti ole nähty.

Eurooppalaisten arvojen puolustaminen nähtiin tärkeäksi

Eurobarometrin mukaan joka viides suomalaisista arvioi sodan jo laskeneen heidän elintasoaan. Kaikissa EU-maissa kaksi viidestä vastasi, että sodan seuraukset ovat jo laskeneet elintasoa.

Eurobarometrissä selvitettiin myös, painaako vaakakupissa enemmän hintatason säilyttäminen ennallaan vai yhteisten eurooppalaisten arvojen puolustaminen.

Kaikkien EU-kansalaisten vastauksissa vapauden, demokratian ja muiden arvojen puolustaminen nähdään yhä tärkeämpänä kuin hintojen ja elinkustannusten pysyminen ennallaan. Suomalaisten vastauksissa painotus on vankempaa kuin keskimäärin jäsenmaissa.

Eurobarometriin haastateltiin Suomessa noin tuhat ja koko unionissa noin 26 600 ihmistä kasvokkain ja verkossa huhtikuun puolivälin ja toukokuun puolivälin välisenä aikana.