Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Britannian rautateillä lakkoillaan jälleen huomenna – neuvottelut kaatuivat ja osapuolet syyttävät tästä toisiaan

Britanniassa kymmenet tuhannet rautatiealan työntekijät ovat menossa jälleen lakkoon huomenna. Maassa järjestettiin tiistaina rautatiealan työntekijöiden suurin lakko yli kolmeen vuosikymmeneen. Myös lauantaiksi on suunniteltu lakkoa.

Lakon välttämiseksi järjestetyt neuvottelut kaatuivat tänään, kertovat Guardian ja BBC.

Kuljetusalan ammattiliitto RMT:n pääsihteeri syytti liikenneministeri Grant Shappsin romuttaneen neuvottelut, koska tämä ei ollut antanut maan rautatieverkkoa ylläpitävän Network Railin vetää takaisin uhkauksiaan 2 900 ammattiliiton jäsenen irtisanomisesta.

– Siihen saakka kunnes hallitus vapauttaa Network Railin ja junayhtiöt kahleistaan, ei ole mahdollista neuvotella hyväksyttävästä sopimuksesta, RMT:n pääsihteeri Mick Lynch sanoi.

Shapps kutsui väitettä valheeksi ja väitti ammattiliiton olevan yksin syypää mittavaan häiriöön.

Guardian kertoi tiistaina illalla, että Network Rail oli kertonut aikovansa vähentää työvoimaansa 1 800 henkilöllä. Keskiviikkoisten RMT:n Lynchin kertomien tietojen valossa irtisanomisuhan alla olevien määrä voisi kuitenkin olla aiemmin kerrottua merkittävästi korkeampi.

Lehden mukaan yritys oli antanut maanantaina RMT:lle kirjeen, jossa se kertoi aikovansa aloittaa viralliset neuvottelut työvoiman vähentämisestä kuun vaihteessa.

Työtaistelun taustalla palkat ja työolot

Guardianin mukaan lakkojen taustalla ovat työntekijöiden palkat ja työolosuhteet. RMT arvioi Network Railin aikovan vähentää turvallisuudelle kriittisiä työpaikkoja, joka lisäisi rautatiealan työntekijöiden työtunteja.

RMT:n mukaan myöskään työntekijöiden palkat eivät ole pysyneet inflaation perässä. Lynch sanoi keskiviikkona, että työtaistelutoimet jatkuvat, kunnes liitto saa sopimuksen, joka tarjoaa työturvallisuutta sekä palkankorotuksen, jolla voidaan vastata kasvaviin elinkustannuksiin.

Työntekijäpuoli on tehnyt ehdotuksen enintään kolmen prosentin palkankorotuksesta, jonka ehtona ammattiliittoa vaaditaan myös hyväksymään uusia työkäytäntöjä. Ammattiliitto ei kuitenkaan ole tähän suostunut, vaan RMT on peräänkuuluttanut vähintään 7 prosentin palkankorotusta.

BBC:lle keskiviikkoisia neuvotteluita kommentoinut Network Railin sisäinen lähde arvioi RMT:n kannan jopa koventuneen aiemmasta. Uusia palkkaesityksiä ei hänen mukaansa tehty neuvotteluissa.

Britanniassa inflaatioaste on jo yli yhdeksän prosentin ja sen ennustetaan nousevan entisestään.

Hallitus haluaisi mahdollistaa vuokratyövoiman käytön lakkojen aikana

Maanantaina Guardian kertoi Britannian pääministerin Boris Johnsonin aikovan sallia rautatieyhtiöille vuokratyövoiman käytön tämän viikon suurlakkojen aikana. Ammattiliitot tuomitsivat Johnsonin linjauksen kansainvälisen oikeuden vastaiseksi ja varoittivat, että vuokratyövoiman käyttö toisi turvallisuusriskin raideliikenteeseen.

BBC:n mukaan hallitus kaavailee nyt uutta lakia, joka mahdollistaisi vuokratyövoiman käytön. Yleisradioyhtiön mukaan tällä lailla ei olisi kuitenkaan vaikutusta torstaille ja lauantaille suunniteltuihin lakkoihin.

Tiistaina Johnson kehotti maata pitämään kurssin ja kieltäytymään korkeista palkankorotuksista. Hän on kuvaillut ammattiliittojen palkankorotusvaateita liiallisiksi.

Varapääministeri Dominic Raab on puolestaan sanonut ymmärtävänsä, että ammattiliitot haluavat taistella työntekijöidensä puolesta. Hän kuitenkin varoitteli, että jos RMT:n vaatimus palkankorotuksesta menisi läpi, voisi tämä aiheuttaa painetta inflaatiolle, jonka myötä se pysyisi korkeampana pidempään.

Häiriöitä nähtiin myös keskiviikkona, vaikka lakkoilijat pitivät taukoa

Tiistainen lakkoilu vaikutti miljooniin ihmisiin Britanniassa. Monet joutuivat muun muassa turvautumaan vaihtoehtoisiin kulkuvälineisiin työpaikalle pyrkiessään.

Lakkopäivät sekoittavat aikatauluja siinä määrin, että matkustajia on kehotettu välttämään matkustamista kuluvan viikon aikana. Lakkopäiville osuu myös suuria yleisötapahtumia, kuten Glastonburyn musiikkifestivaali.

Lakkoilun vaikutukset olivat näkyvissä myös keskiviikkona, kun vain noin 60 prosenttia normaaleista raideyhteyksistä oli käytössä.

Torstaina lakon vaikutusten odotetaan olevan jotakuinkin samanlaiset kuin ensimmäisenä lakkopäivänä. Raideliikenteestä kulkee vain noin 20 prosenttia ja puolet linjoista on suljettuna.

BBC:n mukaan toisen lakkopäivän yhteyteen on annettu myös säävaroitus ukkosmyrskyistä isossa osassa Englannin eteläosia. Myrskyt voivat entisestään vaikeuttaa ihmisten matkasuunnitelmia.