Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Metallinetsijät löysivät viikinkikuninkaan lyöttämiä hopeakolikoita pellolta Mynämäeltä: "Siinä on rahoja, joita ei ole Suomessa aiemmin löydetty"

Suomalaiset metallinetsijät ovat löytäneet Mynämäeltä Varsinais-Suomesta vanhan hopeakätkön, joka sisälsi tanskalaisen viikinkikuningas Harald Sinihampaan (911–986) lyöttämiä kolikoita.

Museoviraston mukaan viikinkikuninkaan lyöttämiä kolikoita oli toukokuussa löydetyssä kätkössä kaikkiaan 12, ja niitä on aiemmin löydetty Suomesta ainoastaan pari. Kätkössä oli useita rahoja ja korujen paloja noin 250 vuoden ajalta, 700–1000-luvuilta. Kaikkiaan kätkössä oli noin sata erilaista hopearahaa ja 30 viikinkiaikana maksuvälineenä käytettyä pilkkohopean kappaletta.

Museoviraston tiedotteessa löytöä kuvataan poikkeukselliseksi.

Suomen kansallismuseon intendentti Jani Oravisjärvi sanoo STT:lle, että löydöstä tekee erityisen se, miten paljon rahoja löytyi yhdestä paikasta. Kätkön rahat ovat peräisin eri puolilta Eurooppaa.

– Yksittäisinä irtolöytöinä tämänikäisiä rahoja löydetään viikoittain, mutta kätköt ovat asia erikseen. Vielä, kun siinä on rahoja, joita ei ole Suomessa löydetty aiemmin, hän sanoo.

Kätkö löytyi toukokuussa

Rahakätkön löysivät toukokuun alussa Vakka-Suomen Metallinetsijät -yhdistyksen harrastajat, jotka ilmoittivat löydöstään Museovirastolle. Seuraavalla viikolla alueella tehtiin arkeologisia kaivauksia.

Museoviraston tutkimuksissa selvisi, että esineet ovat saattaneet alun perin olla nahkapussissa. Paikalla on viraston mukaan saattanut olla asutusta, koska kaivauksissa löytyi myös palasia rautakautisista keramiikka-astioista.

Nyt peltoalue on merkitty muinaisjäännösrekisteriin, eikä siellä saa enää kaivaa ilman Museoviraston lupaa.

Rahat todennäköisesti peräisin Puolasta

Rahalöydös on Oravisjärven arvion mukaan kantautunut Suomeen Puolan Pommerista, ja Puolasta on hänen mukaansa löydetty paljon vastaavansisältöisiä rahakätköjä.

Siitä, miten rahat ovat Suomeen kantautuneet tai kuka ne on Mynämäellä kaivanut maahan, ei hänellä ole tietoa.

– Siitä voi esittää vain arvauksia, Orasvisjärvi sanoo.

Rahalöydös on lisätty Museoviraston kokoelmiin.