Naton Stoltenberg: Sota Ukrainassa voi kestää vielä vuosia

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan sota Ukrainassa voi kestää vielä vuosia. Stoltenberg kommentoi asiaa saksalaislehti Bild am Sonntagin haastattelussa.

– Meidän täytyy varautua siihen, että tämä kestää vuosia, Stoltenberg sanoi.

Stoltenbergin mukaan länsimaiden ei pidä heikentää Ukrainalle antamaansa tukea, vaikka sen hinta onkin korkea.

Ukrainan tukemisen kustannuksina Stoltenberg mainitsi aseellisen tuen lisäksi ruoan ja energian nousevan hinnan.

Stoltenberg painotti, että ruoan ja energian nousevat hinnat eivät ole mitään verrattuna siihen, mitä ukrainalaiset joutuvat päivittäin kestämään sodan eturintamalla.

Stoltenbergin mukaan länsimaiden jatkuva aseellinen tuki lisää todennäköisyyttä, että Ukraina pystyy työntämään Venäjän joukot pois Itä-Ukrainan Donbassin alueelta.

"Ukraina tulee palauttamaan itselleen kaiken, mikä sille kuuluu"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julisti varhain sunnuntaina pitämässään puheessaan, ettei Ukraina ole luovuttamassa maan eteläosia kenellekään. Venäjä pitää hallussaan laajoja alueita Etelä-Ukrainasta.

Zelenskyi sanoi myös, että Ukraina tulee palauttamaan itselleen kaiken, mikä sille kuuluu. Hän myös korosti Mustanmeren pysyvän ukrainalaisena ja turvallisena.

Zelenskyi vieraili lauantaina Etelä-Ukrainassa Mykolajivin sekä Odessan alueilla tavaten paikallisviranomaisia ja sotilaita.

Zelenskyin mukaan sodan aiheuttamat vahingot Mykolajivin sekä Odessan alueilla ovat mittavia. Hän kuitenkin korosti, että kaupungit tullaan rakentamaan uudelleen.

Zelenskyi kertoi myös antaneensa toimeksiannon tehdä läheisensä menettäneiden ukrainalaisten auttamisesta jatkossa järjestelmällisempää.

Taistelut jatkuvat Sjeverodonetskin ympäristössä

Raskaimmat taistelut Ukrainassa jatkuvat yhä Donbassin alueella Sjeverodonetskin kaupungin ympärillä.

Venäjän joukot pitävät hallussaan suurinta osaa kaupungista, mutta Ukrainan asevoimat kertoivat tänään torjuneensa onnistuneesti venäläisten hyökkäyksiä Sjeverodonetskin lähellä sijaitsevissa kylissä.

– Vihollinen on vetäytynyt ja ryhmittyy uudelleen, Ukrainan asevoimat kertoi Facebookissa.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoi seuraavansa kotikaupunkinsa Sjeverodonetskin pommituksia joen takaisesta ja yhä ukrainalaisten hallussa olevasta Lysytshanskin kaupungista.

Haidain mukaan ukrainalaistaistelijoiden on alueella valmistauduttava pahimpaan.

Jopa tuhansien siviilien on kerrottu jääneen Sjeverodonetskiin loukkuun ilman reittiä pois kaupungista. Venäjän joukot ovat jo yli kuukauden ajan pyrkineet saamaan kaupunkia hallintaansa.

------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut