Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lämpimät ilmat väistyvät ja viikonloppuna valtaosassa Suomea on sateista – juhannussäiden ennustettavuus on vielä heikkoa

Lämpimät ilmat väistyvät tänään ja tilalle saadaan valtaosassa Suomea sateita. Ilmatieteen laitoksen mukaan sadealue saapuu aamun tunteina Länsi-Suomeen ja leviää siitä päivän aikana muualle maahan.

Puolenpäivän aikoihin sadetta esiintynee vielä pääosin maan länsiosissa, mutta iltapäivällä sateet leviävät jo maan itäosaankin. Myöhemmin illalla vettä on luvassa myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueille.

Sää voi alkaa jossain määrin poutaantua jo iltapäivällä maan lounaisosista.

– Mutta sen jälkeen tulee sadekuuroja. Täysin poutaa ei ole odotettavissa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta STT:lle.

Sademäärät ovat näillä näkymin laajalti 10–20 millimetrin luokkaa, mutta paikoin vettä voi tulla sitä enemmän tai vähemmän.

Suurimmat sademäärät nähdään luultavasti läntisen Suomen pohjoisosissa sekä Keski-Suomen ja Pohjanmaan seuduilla. Näillä alueilla voi tulla paikoin yli 20 millimetrin sadekertymiä.

Koillismaa ja Lappi pysyvät kuivana

Sateilta välttynevät lähinnä Koillismaa ja Lappi.

– Ainakin jonkin verran tulee vettä joka paikkaan, ainoastaan tuo Koillismaa ja Lappi säilyy. Käsivarressa tulee ehkä jotain kuuroja, mutta muuten näyttäisi olevan poutaa, Valta summaa.

Illalla sadealue ulottunee Oulun ja Suomussalmen paikkeille.

Huomenna matalapaine jää Vallan mukaan täyttymään ja monin paikoin voidaan saada sadekuuroja.

– Oulun ja Kuusamon alueen eteläpuolella ja ehkä siinä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa voi olla jatkuvaakin vesisadetta vielä huomenna päivällä, Valta sanoo.

Sade alkaa pikkuhiljaa kuitenkin väistyä itään, ja maanantain odotetaan olevan pääosin poutapäivä, joskin idässä voi olla vielä joitain kuuroja.

Sunnuntaina runsaimmat sadekertymät ovat luvassa maan keskivaiheilla. Etelässä sen sijaan sateet ovat enemmänkin kuuroluonteisia. Illalla sää alkaa seljetä lännestä.

Ei isompaa tulvariskiä, mutta kesäkuuroihin voi liittyä yllätyksiä

Tuuli voimistuu viikonloppuna jonkin verran merialueilla, mutta maa-alueilla puhurit eivät pääse kovin voimakkaiksi. Pientä ukkospuuskan riskiä voi kuitenkin olla lauantai-illasta lähtien maan lounais- ja eteläosassa.

Sunnuntaina maan eteläosassa voi olla päivällä myös reipasta tuulta.

Sademäärät eivät näytä nykytietojen pohjalta kasvavan viikonloppuna niin suuriksi, että tiedossa olisi isompaa tulvariskiä. Tähän mennessä ei tulvista ole annettu myöskään varoituksia, mutta Vallan mukaan tilannetta seuraillaan.

– Melko kosteaa ja lämmintä, mutta ei niin kosteaa ja lämmintä, että sitä alkaisi kuitenkaan tulla niin tolkuttomia määriä vettä, että varoituksia alettaisiin antaa. Hieman lämpimämpää pitäisi olla tuo ilmamassa, hän arvioi.

– Näihin kesäisiin sateisiin ja kuuroihin voi kuitenkin liittyä yllätyksiä, joten kyllä siellä voi paikoin aika reippaita sademääriä tulla.

Viikonlopun lämpötilat pitkälti 15 asteen tietämillä

Lämpötilat pyörivät lauantaina maan etelä- ja keskiosassa 15 lämpöasteen molemmin puolin. Pohjoisessa aurinko ehtii tänään vielä lämmittää niin, että lämpötila noussee lähelle 20:tä astetta.

– Huomennakin on sama homma, ehkä vajaata 15 astetta on laajalti maan etelä- ja keskiosassa. Lämpimimmät seudut löytyvät ehkä huomennakin sieltä Etelä-Lapin tienoilta, Valta sanoo.

Säät näyttävät alkavan lämmetä pikkuhiljaa juhannusta kohti, mutta juhannussään ennustettavuus on Vallan mukaan vielä heikkoa.

– Matalapaineita pyörii Suomen lähellä, mutta toisaalta aika lämmintäkin ilmamassaa on tyrkyllä kaakossa, hän kertoo.

– Ei vieläkään ole mitään varmaa sanoa, että miten siinä käy: onko (juhannus) sateinen vai lämmin.