Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Tänään vietetään ensimmäistä kansallista Luonnonlaidunpäivää

Tänään lauantaina vietetään ensimmäistä kertaa kansallista Luonnonlaidunpäivää. Päivän tarkoituksena on juhlia luonnonlaitumia ja niiden hoitajia.

Lehmät, lampaat, hevoset ja muut laiduntajat ylläpitävät uhanalaisten perinnebiotooppien monimuotoisuutta ja torjuvat luontokatoa. Perinnebiotooppeja ovat Suomen ympäristöhallinnon mukaan muun muassa kedot, niityt, hakamaat ja metsälaitumet. Ne ovat perinteisen karjatalouden muovaamia elinympäristöjä, jotka ovat tuottaneet karjan tarvitseman talvirehun tai olleet laitumina.

Kuivat kedot, tuoreet ja kosteat niityt sekä metsälaitumet ovat uhanalaisia elinympäristöjä. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. Perinnebiotoopeista on hävinnyt 1960-luvun jälkeen jopa yli 90 prosenttia.

Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.