Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Sjeverodonetskin tilanne kiristyy – tuhansia siviilejä loukussa

Kaikki tärkeimmät Siverskyi Donets -joen ylittävät sillat Sjeverodonetskin kaupungin ja Ukrainan hallussa olevan alueen välillä on hyvin todennäköisesti tuhottu, kertoo Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportti.

Tilanne on erittäin vaikea joen itäpuolelle jääneille taistelijoille ja siviileille.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai sanoo, että kaupungissa on loukussa 10 000 siviiliä.

– 100 000 asukkaasta noin 10 000 on jäljellä, Haidai sanoi Telegramissa.

Hän jatkoi Ukrainan armeijan pitävän vihollista loitolla "niin paljon kuin on mahdollista".

– He ovat haaveilleet Sjeverodonetskin hallinnasta jo lähes neljän kuukauden ajan, eivätkä he välitä siviileistä, Haidai sanoi.

Suurin osa Sjeverodonetskia alun perin puolustaneista ukrainalaisjoukoista on todennäköisesti onnistunut vetäytymään, Britannian tiedusteluraportissa arvioidaan.

Sjeverodonetskissa on käyty raskaita taisteluja yli kuukauden ajan. Eilen raportoitiin, että Venäjä hallitsee suurinta osaa kaupungista. Täydellisen hallinnan saaminen mahdollistaisi Venäjän etenemisen syvemmälle Donbassin alueella.

Etulinjan taistelutaktiikka murroksessa

Jotta siltojen tuhoamisesta olisi Venäjälle operatiivista hyötyä, sen täytyy todennäköisesti joko suorittaa riskialtis joenylitys tai edetä tällä hetkellä pysähtyneiden sivustojen kautta. Britannian tiedustelu arvioi, että Venäjän joukot siirtyvät taistelemaan Donbassin alueella yhä enemmän ad hoc -tyyliin ja alimiehitetyillä ryhmillä.

Ukrainan mukaan osassa Venäjän armeijan pataljoonan taktisista ryhmistä on koossa enää vain 30 sotilasta verrattuna aiempaan 600–800:een.

Tiedustelutietojen mukaan molemmat osapuolet taistelevat etulinjassa jakautuen yhä enemmän pieniin ryhmiin ja liikkuen jalan. Tällaisessa tilanteessa osa Venäjän vahvuuksista, kuten ylivoima tankkien määrässä, menettää merkitystään. Tämä vaikuttanee siihen, että Venäjän eteneminen on edelleen hidasta.

Britannia lisäsi patriarkka Kirillin pakotelistalleen

Britannia on lisännyt Venäjän ortodoksikirkon johtajan, patriarkka Kirillin pakotelistalleen. Syynä on se, että patriarkka tukee Venäjän presidentti Vladimir Putinin hyökkäyssotaa Ukrainassa, kertoo Britannian ulkoministeriö lausunnossaan.

Kaksi viikkoa aiemmin Euroopan unioni jätti Kirillin pois pakotelistaltaan Unkarin painostuksen vuoksi.

Britannian pakotelistalle lisättiin tänään myös Venäjän lasten oikeuksien komissaari Marija Lvova-Belova, jonka väitetään olevan vastuussa 2 000 ukrainalaislapsen pakko-adoptiosta Venäjälle.

– Tänään kohdistamme toimiamme Putinin sodan mahdollistajiin ja rikollisiin, jotka ovat tuottaneet Ukrainalle sanoinkuvaamatonta kärsimystä, mukaan lukien pakkosiirretyille ja -adoptoiduille lapsille, ulkoministeri Liz Truss sanoi tiedotteessa.

– Emme väsy puolustamaan vapautta ja demokratiaa sekä painostamaan Putinia, ennen kuin Ukraina menestyy, hän jatkoi.