Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

EMBARGO: 2022-06-16 KLO: 08:30:00THL: Hoitojonot pitenivät kaikissa Suomen sairaanhoitopiireissä alkuvuonna – Asiantuntijan mukaan hoitovelan purku on hidasta

Yli puoli vuotta erikoissairaanhoitoa odottaneiden potilaiden määrä kasvoi alkuvuonna liki viidenneksellä. Tieto ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaina julkaisemasta aineistosta.

Huhtikuun lopussa noin 150 000 ihmistä odotti pääsyä kiireettömään erikoissairaanhoitoon, mikä oli hieman vähemmän kuin joulukuussa 2021. Heistä noin 13 000 oli kuitenkin odottanut hoitoa yli puoli vuotta, ja joulukuun vajaasta 11 000 potilaasta erikoissairaanhoitoa yli puoli vuotta odottaneiden määrä kasvoi noin viidenneksellä.

Viime vuoden huhtikuuhun verrattuna mediaaniodotusajat kasvoivat kaikissa Suomen sairaanhoitopiireissä. Kaikkein pisimpään hoitoa joutui odottamaan Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä, missä sekä mediaaniodotusaika että yli puoli vuotta hoitoa odottamaan joutuneiden määrä olivat suurimmat.

Lyhyimmät mediaaniodotusajat olivat puolestaan Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä, missä toisaalta yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden osuus oli kuitenkin toiseksi suurin. Vähiten pitkään hoitojonossa odottaneita oli alkuvuonna Etelä-Karjalassa.

THL:n kehittämispäällikkö Pia Tuominen kertoo STT:lle, että hoitojonot ovat viimeisen vuoden aikana kasvaneet erityisesti kirurgisilla aloilla, kun ei-kiireellisiä leikkauksia on jouduttu siirtämään.

Toisaalta joillain erikoissairaanhoidon aloilla jonoja on saatu myös lyhennettyä.

– Esimerkiksi syöpähoidoissa jonot eivät ole kasvaneet, vaan ne ovat jopa pienentyneetkin. Siellä pääsee hyvin hoitoon, Tuominen sanoo.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa jonot kasvoivat

Tuominen arvioi, että alkuvuoden koronavirustilanne näkyy hoitoaan odottaneiden määrässä.

– Hoitohenkilökuntaa on siirretty koronaepidemian hoitamiseen, mikä on edelleen tänä keväänä hidastanut hoitovelan purkamista, Tuominen sanoo THL:n tiedotteessa.

Myös kesäaika tulee todennäköisesti vaikuttamaan hoitovelan purkamiseen.

– Aika usein kesäaika tekee sen, että toimintoihin tulee supistuksia normaalistikin eikä jonoja pystytä hirveästi purkamaan, Tuominen toteaa STT:lle.

Viime aikoina eri sairaanhoitopiireissä uutisoiduilla resurssipulasta johtuvilla toimintojen poikkeuksellisilla suluilla tulee myös olemaan vaikutusta hoitovelkaan.

– Kyllä ne varmasti vaikuttavat myös tähän asiaan, Tuominen sanoo.

Hoitoa odottavien määrä on Tuomisen mukaan kasvanut muun muassa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa. THL:n mukaan myös kaihileikkausta odottavien määrä oli kasvussa, ja heitä oli Suomessa yli 11 000 huhtikuun lopussa. Runsas kolmannes heistä oli odottanut leikkaustaan yli kolme kuukautta.

THL:n tiedotteessa Tuominen toteaa koronavirusepidemian näkyneen siinä, että hoitoon on hakeuduttu entistä vähemmän. Erikoissairaanhoitoon tehtyjen lähetteiden määrä laski tänä keväänä verrattuna vuodentakaiseen.

– Vaikka lähetteiden määrä on laskenut, on kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottavien määrä kasvanut. Tämä kertoo siitä, että hoitovelan purku on hidasta, Tuominen sanoo tiedotteessa.