Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Hallintovaliokunta kytki valmiuslakia koskevaan lausuntoonsa vaatimuksen: Koko itäraja voitava sulkea poikkeustilanteessa

Eduskunnan hallintovaliokunta sai valmiiksi lausuntonsa valmiuslain muuttamisesta. Valiokunta kytkee puolustusvaliokunnalle valmiuslaista antamaansa lausuntoon myös rajavartiolakiin liittyvän vaatimuksen. Se edellyttää, että rajavartiolaissa tulee olla pykälä, jolla voidaan äärimmäisessä tilanteessa sulkea koko itäraja turvapaikanhakijoilta.

Hallintovaliokunnalle riittää puheenjohtaja Riikka Purran (ps.) mukaan hallituksen esityksen mukaisesti, että yksi turvapaikanhakupaikka jää auki sillä edellytyksellä, että se ei ole itärajalla.

– Oleellista on, että turvapaikanhakupaikka ei ole vieraan valtion vastaisella rajalla, vaan turvapaikkahakemukset voidaan keskittää jonnekin muualle, Purra kertoi medialle kokouksen jälkeen.

Hän antoi esimerkeiksi muista rajanylityspaikoista Helsinki-Vantaan lentoaseman tai Tornion rajanylityspisteen.

Kirjaus oli Purran mukaan yksimielinen eli myös hallintovaliokunnan hallituspuolueiden edustajat hyväksyivät sen.

Hallintovaliokunta osoittaa vaatimuksensa itselleen, sillä se tekee mietinnön rajavartiolaista. Käsittely alkaa ensi viikolla.

Hallitus esittää rajavartiolaissa, että turvapaikkahakemusten käsittely keskitettäisiin yhteen rajanylityspaikkaan äärimmäisessä tilanteessa, jossa vieras valtio yrittäisi käyttää turvapaikanhakijoita vaikuttamisen välineenä.

Purra sanoo, että esitys voisi tarkoittaa sitä, että yksi rajanylityspaikka myös itärajalla olisi auki.

Mikään ei varmaa

Puolustusvaliokunnan käsittelyssä oleva valmiuslain muutos puolestaan tarjoaisi välineitä esimerkiksi tilanteisiin, joissa Suomen tietojärjestelmät tai pankkijärjestelmät lamautettaisiin. Kynnys valmiuslain käyttöönottoon on hyvin korkea, siksi rajapykälä halutaan normaalilainsäädännön mukaiseen rajavartiolakiin.

Purran mukaan hallintovaliokunta esittää lausunnossaan monia huomioita valmiuslakiin. Sen lisäksi muutamista kohdista perussuomalaiset jätti eriävän mielipiteen.

–  Mutta nimenomaan tämä rajapykäläkohta ja viittaukset tulevaan rajavartiolain esitykseen ovat ne oleelliset, ja niissä me olimme yksimielisiä, Purra sanoi.

Hänen mukaansa valmiuslaki ja rajavartiolaki käsitellään eduskunnassa yhdessä ja "myös valiokunnan mielestä ne muodostavat kokonaisuuden".

Purra kuitenkin korosti, että mikään ei ole varmaa ennen kuin kaikki on päätetty.

– Tässä on vielä paljon tehtävää ja toivon tietenkin, että niin hallintovaliokunta, puolustusvaliokunta kuin eduskunta kokonaisuudessaan pääsee riittävän tyydyttävään lopputulokseen. Se nähdään toivottavasti ennen kesätaukoa.