Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

KHO: Norilsk Nickelin päästö aiheutti vesistön merkittävän pilaantumisen Kokemäenjoessa – tappoi miljoonia simpukoita

Metallialan yhtiö Norilsk Nickelin nikkelipäästö vuonna 2014 aiheutti merkittävää vesistön pilaantumista Kokemäenjoella, arvioi korkein hallinto-oikeus (KHO) tuoreessa vuosikirjapäätöksessään.

Harjavallassa sijaitsevalla yhtiöllä pääsi heinäkuussa 2014 suuri määrä nikkelisulfaattiliuosta Kokemäenjokeen. Yli 30 tuntia kestäneen päästön aikana vesistöön pääsi yhteensä noin 66 tonnia nikkeliä ja 1,3 tonnia kobolttia sekä muita aineita.

Päästö vastasi määrältään noin 122 vuoden päästöä ympäristöluvan sallimaan kuukausikeskiarvoon verrattuna, ja sen seurauksena vesistössä kuoli miljoonia simpukoita eri lajeista.

KHO arvioi, että joidenkin lajien osalta noin 60 prosenttia kannasta kuoli. Lisäksi se on voinut aiheuttaa laajempaa ympäristöhaittaa, joka voi näkyä vielä vuosia myöhemmin. Se voi myös haitata vaellussiian lisääntymistä, arvioi oikeus.

KHO totesi, että päästö aiheutti ympäristösuojelulain mukaisen vesistön merkittävän pilaantumisen. Se piti hallinto-oikeuden aiemman ratkaisun pitkälti voimassa, ja lisäksi se vahvisti viranomaisten yhtiölle määräämät velvoitteet korjata vuodon aiheuttamia ympäristövahinkoja ja seurata ympäristön elpymistä.

Esihenkilöiden syytteet hylättiin

Harjavallan nikkelipäästöä on aiemmin puitu myös rikostuomioistuimissa. Vuodon takia neljää yhtiön esihenkilöä syytettiin ympäristön turmelemisesta, mutta syytteet hylättiin käräjäoikeudessa vuonna 2017.

Oikeudessa jäi kuitenkin näyttämättä, että esihenkilöt olisivat toimineet työssään huolimattomasti.

Yhtiö on sittemmin kertonut tehneensä muutoksia, jotta vastaavaa ei enää pääsisi tapahtumaan. Se on myös kertonut seuraavansa simpukkapopulaation palautumista.