Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Ukrainan joukot kertovat vetäytyneensä Sjevjerodonetskin keskustasta – brittitiedustelu arvioi joenylitysten määrittelevän sodan kulkua Ukrainassa, suomalaislaiva kuljetti ukrainalaista maissia Espanjaan

Ukrainan armeija kertoo joukkojensa vetäytyneen maan itäosassa sijaitsevan Sjevjerodonetskin keskustasta. Kaupungissa on käyty raskaita taisteluita viime viikkoina.

Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan Venäjän joukot onnistuivat osittain yön hyökkäyksissään kaupungissa ja pakottivat Ukrainan joukot perääntymään. Haidain mukaan venäläiset jatkavat kaupungin tuhoamista.

Haidai kertoo Venäjän keräävän alueelle yhä enemmän kalustoa Sjevjerodonetskin ja läheisen Lysytshanskin kaupungin saartamiseksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi sunnuntai-iltana pitämässään puheessa Ukrainan ja Venäjän joukkojen taistelevan Sjevjerodonetskissa "kirjaimellisesti jokaisesta metristä".

Taistelut Sjevjerodonetskissa jatkuivat kiivaina koko viikonlopun. Haidain mukaan kaupungin viimeisen sillan saattoi ainakin vielä sunnuntai-iltana ylittää jalan. Silta oli ollut koko päivän Venäjän tykistön raskaan tulituksen kohteena.

Paremmassa kunnossa ollut Proletarsky-silta katkesi aiemmin viikonloppuna. Mikäli viimeinen silta kaupunkiin katkeaisi, jäisivät ukrainalaiset siellä saarroksiin.

Haidain mukaan Sjevjerodonetskia lähellä olevassa Lysytshanskin kaupungissa on viimeisen vuorokauden aikana kuollut kolme siviiliä. Kuolleiden joukossa on kuusivuotias poika.

Pormestari: Mariupolin tilanne on katastrofaalinen

Venäjän miehittämässä Mariupolin satamakaupungissa yli 100 000 ihmistä on loukussa, kertoo kaupungin pormestari Vadym Boitshenko BBC:lle.

– Heillä ei ole puhdasta vettä. Ei ole ruokaa, ei sähköä, ei lääkkeitä. Sairaalat ovat vaurioituneet, lääkäreitä on tapettu, pormestari sanoi.

Ihmiset yrittävät selviytyä hengissä taistellen ruoasta, hän kuvailee.

Venäjän joukot ottivat kaupungin hallintaansa toukokuussa kuukausien jatkuneen pommituksen jälkeen. Kaupungista lähteneen pormestarin mukaan monien uhrien ruumiit makaavat yhä pommitetuissa rakennuksissa. Hän kuvailee kaupungin tilannetta katastrofaaliseksi ja vaatii kansainvälisiä järjestöjä auttamaan "vihreiden käytävien" järjestämisessä evakuointia varten.

– Siellä ei ole sairaaloita, ei lääkäreitä. Venäläiset varastavat sairaaloista laitteita, jotka eivät vaurioituneet taisteluissa, ja vievät ne Donetskiin.

Brittitiedustelu: Joenylitykset määrittelevät tulevina kuukausina sodan kulkua

Joenylitysoperaatiot ovat tulevina kuukausina todennäköisesti tärkeimpiä Ukrainan sodan kulkua määrittäviä tekijöitä, Britannian sotilastiedustelu arvioi tänään.

Ukrainan joukot ovat tähän mennessä usein onnistuneet tuhoamaan siltoja ennen vetäytymistään, kun taas Venäjän joukoilla on ollut vaikeuksia koordinoida laajamittaisia joenylityksiä ollessaan tulituksen kohteena, brittitiedustelun uusimmassa katsauksessa kerrotaan.

Suomalainen rahtialus Alppila kuljetti ukrainalaista maissia Itämeren kautta Espanjaan

Uutiskanava CNN kertoi ukrainalaista maissia kuljettaneen suomalaislaivan saapuneen varhain tänä aamuna Luoteis-Espanjassa sijaitsevaan satamaan.

Laiva kulki Espanjaan ensimmäistä kertaa uutta merireittiä pitkin, jolla pyritään välttämään Venäjän saarto Ukrainan Mustanmeren satamista. Lastina laivassa oli 18 000 tonnia maissia.

– Se on vain pieni määrä maissia, mutta tämä palauttaa mahdollisuuden kuljettaa Ukrainasta mitä tahansa mikä vain on mahdollista, alueellisen rehutuottajien ryhmän Agafacin johtaja Bruno Beade kertoi CNN:lle.

Agafacin lausunnossa kerrottiin, että pieniä määriä maissia oli kuljetettu Länsi-Ukrainasta kuorma-autoilla Puolaan ja Romaniaan, ja maissia oli lastattu laivaan puolalaisessa Itämeren satamassa. Rahtialuksena toimi Suomen lipun alla purjehtiva Alppila.

Sunnuntaina Ukrainan hallituksen virkamies kertoi Ukrainan kartoittaneen vaihtoehtoisia reittejä viljavarastojensa viemiseksi.

Venäjän saarto Mustallamerellä on herättänyt pelkoa maailmanlaajuisesta ruokakriisistä, kun Ukraina ei ole voinut viedä viljaa satamistaan.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.