Yön uutiskooste | Amnesty: Venäjä käyttänyt toistuvasti kiellettyjä rypälepommeja Harkovassa, Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen tiukka tulos vahvistui

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kultaranta-keskustelujen toisena päivänä äänessä Puolustusvoimain komentaja Kivinen

Presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut jatkuvat tänään.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelutapahtuman toisena ja viimeisenä päivänä järjestetään kaksi julkista keskustelutilaisuutta. Ensimmäisen aiheena on pohjoismainen malli ja turvallisuus sekä jälkimmäisen aiheena muuttuva turvallisuuspolitiikka. Päivän paneeleihin osallistuvat muun muassa Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe ja Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

Yleisradio lähettää molemmat keskustelut suorana televisiossa ja Areenassa.

Amnesty: Venäjä käyttänyt toistuvasti kiellettyjä rypälepommeja Harkovassa

Venäjän joukot ovat käyttäneet toistuvasti kiellettyjä rypälepommeja Ukrainan Harkovassa, ilmoittaa Amnesty International. Järjestön tutkimuksen mukaan satoja siviilejä on kuollut Harkovassa venäläisjoukkojen summittaisissa pommituksissa, joissa on käytetty kiellettyjä rypälepommeja ja epätarkkoja raketteja.

Venäjä ei ole allekirjoittanut rypälepommeja tai jalkaväkimiinoja koskevia yleissopimuksia. Amnesty kuitenkin muistuttaa, että kansainvälinen humanitaarinen oikeus kieltää mielivaltaiset hyökkäykset ja summittaisten aseiden käytön.

Venäjä alkoi pommittaa 1,5 miljoonan asukkaan Harkovaa hyökkäyssodan alussa helmikuussa. Ukrainan hallussa olevan Harkovan tilanne on nyt rauhallisempi.

Viimeinen silta Sjevjerodonetskiin yhä käyttökunnossa, evakuointi kuitenkin mahdotonta, kertoo kuvernööri

Ukrainassa Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoo Sjevjerodonetskin viimeisen sillan olevan yhä käyttökunnossa, mutta vanhaa siltaa ei voi ylittää kuin jalan ja se on ollut koko päivän Venäjän tykistön raskaan tulituksen kohteena. Haidai kertoi asiasta myöhään sunnuntaina viestisovellus Telegramissa.

Vanha silta on huonossa kunnossa ja kuorma-autot eivät voi hänen mukaansa ylittää sitä.

Haidain mukaan Sjevjerodonetskissa olevia siviileitä ei voi evakuoida sillan ylitse, koska se on liian vaarallista. Hän näkee Venäjän antamat turvatakuut ainoana mahdollisuutena järjestelmälliselle evakuoinnille kaupungista.

Rauhantutkimuksen instituutti: Ydinasearsenaalin odotetaan kasvavan vuosikymmenessä

Maailman ydinaseiden määrän odotetaan kasvavan seuraavan vuosikymmenen aikana. Arvion julkisti maanantaina vuosikirjassaan Tukholman kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti (Sipri).

Ydinasearsenaalien uskotaan kasvavan siitä huolimatta, että vuonna 2021 ydinkärkien määrä pieneni hieman.

Siprin mukaan on merkkejä siitä, että kylmän sodan jälkeinen ydinaseiden väheneminen on päättymässä. Lisäksi kaikki ydinasevaltiot ovat modernisoimassa näitä aseitaan.

Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen tiukka tulos vahvistui: Macronin vaaliliitto liki tasan vasemmiston ja vihreiden liiton kanssa

Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen ääntenlaskenta on päättynyt äärimmäisen tasaiseen tulokseen: Ranskan presidentin Emmanuel Macronin johtama keskustaoikeistolainen vaaliliitto sai 25,75 prosenttia annetuista äänistä ja vasemmistopoliitikko Jean-Luc Melenchonin johtama vasemmistopuolueiden sekä vihreiden muodostama Nupes-vaaliliitto puolestaan keräsi 25,66 prosenttia äänistä.

Maan sisäministeriön vahvistama tulos vaaliliittojen välillä eroaa toisistaan siis vain runsaalla 21 000 äänellä.

Tiukka tulos tarkoittaa sitä, että Macronin vaaliliiton voi olla vaikea voittaa ehdotonta enemmistöä.

Vaalien toinen kierros järjestetään ensi sunnuntaina.

Kanada voitti Suomen alle 18-vuotiaitten naisten jääkiekon MM-välieräottelussa

Suomi on hävinnyt Kanadalle alle 18-vuotiaiden naisten jääkiekon MM-kisoissa Yhdysvaltain Madisonissa. Joukkueiden välinen välieräottelu päättyi Kanadan voittoon lukemin 2–1.

Suomen ainoaksi jääneestä maalista vastasi toisessa erässä Tilli Keränen.

Alkulohkossa Suomi puolestaan voitti Kanadan 2–0.

Suomen aikaa aamuyöllä alkaneessa toisessa välieräottelussa kohtaavat Yhdysvallat ja Ruotsi. Ottelun voittaja kohtaa Kanadan kultapelissä ja häviäjä Suomen pronssiottelussa.

Suomella on alle 18-vuotiaiden MM-historiasta entuudestaan kaksi pronssimitalia.

Etusivulla nyt

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut