Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Ranska äänestää tänään parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella – saako Macron enemmistön taakseen?

Ranskassa järjestetään tänään parlamenttivaalien ensimmäinen kierros. Käytännössä vaaleissa on kyse siitä, miten suuren joukon omia liittolaisiaan toiselle kaudelle huhtikuussa valittu presidentti Emmanuel Macron saa parlamenttiin.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2017 Macron sai selvästi enemmistön taakseen, mutta nyt tämä saattaa kannatusmittausten mukaan jäädä toteutumatta.

Perjantaina julkaistussa kannatusmittauskyselyssä Macronin keskusta-liberaalipuolue ja sen liittouma olisi saamassa 28 prosenttia äänistä ensimmäisellä kierroksella. Liittoumaa haastaa erityisesti vasemmistopuolueiden ja vihreiden muodostama liitto, jota ensimmäisellä kierroksella kertoi äänestävänsä 27 prosenttia vastanneista.

Kolmanneksi suosituin gallupeissa on äärioikeistolainen Kansallinen liittouma, jonka entinen puheenjohtaja Marine Le Pen jäi presidentinvaaleissa toiseksi.

Kannatuskyselyistä ei kuitenkaan voi vielä vetää kovin lopullisia päätelmiä, sillä vaaleissa äänestetään alueittain ja äänestyskierroksia on kaksi. Myös äänestysprosentin ennakoidaan jäävän varsin matalaksi.

Vaalien toinen kierros järjestetään viikon päästä sunnuntaina.