Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Australia korvaa Ranskalle 555 miljoonaa euroa sukellusvenejupakasta

Australia aikoo korvata Ranskalle 555 miljoonaa euroa perumastaan sukellusvenekaupasta. Australian tuore pääministeri Anthony Albanese kertoi hallinnon päässeen sopuun ranskalaisen Naval Group -yhtiön kanssa.

Australia sopi viime syksynä Aukus-puolustusliittoumasta Yhdysvaltain ja Britannian kanssa, minkä seurauksena maa perui useiden miljardien Yhdysvaltain dollarien sopimuksen Ranskan kanssa. Samalla Australia päätti rakentaa ydinsukellusveneitä liittouman tuella.

Ranskaa on kaupan peruuntumisen lisäksi turhauttanut sivuun jääminen Australian, Yhdysvaltojen ja Britannian solmimasta liittoumasta. Viime aikoina myös Kiina on yrittänyt kasvattaa vaikutusvaltaansa Tyynellämerellä.

Sukellusvenekiista lykkäsi myös EU:n ja Australian kauppaneuvotteluita. EU on puolustanut kiistassa jäsenmaataan Ranskaa, ja tapaus näyttää vaikuttaneen myös EU:n ja Australian suhteisiin.

Uusi pääministeri lämmittänyt välejä

Ranskan ja Australian suhteet olivat olleet jäiset ennen Australian parlamenttivaaleja toukokuussa. Uusi pääministeri Albanese on ensitöikseen lämmitellyt välejä muun muassa Ranskan kanssa.

– Palautamme paremman suhteen Australian ja Ranskan välille, Albanese sanoi keskusteltuaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

Macron on julkisesti syyttänyt nyt jo väistynyttä Australian pääministeriä Scott Morrisonia valehtelusta. Ranska myös poisti suurlähettiläänsä Australiasta hetkellisesti kiistan alkaessa.

Myös sukellusvenekaupasta aikanaan Ranskan kanssa sopinut Australian tuolloinen pääministeri Malcolm Turnbull kritisoi nyt jo väistyneen hallituksen päätöstä ja sanoi, että Morrison huiputti Ranskaa tarkoituksellisesti.

Liittouma kiristi myös Ranskan ja Yhdysvaltain välejä, ja Ranska esimerkiksi kutsui suurlähettiläänsä Yhdysvalloista kotiin hetkeksi.