Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yle: Peltipoliisi välähtää aiempaa harvemmin, syynä uuden tieliikennelain luomat ylinopeusvuoret

Maanteiden ajonopeuksia valvovat tolppakamerat eli kansankielisesti peltipoliisit ovat tänä vuonna välähdelleet yli puolta harvemmin kuin vielä kolmisen vuotta sitten, kertoo Ylen uutiset.

Poliisi kertoo Ylelle, että ylinopeussakkoja oli toukokuuhun mennessä kirjoitettu noin 50 000, mikä on alle puolet siitä, mitä kirjoitettiin tammi–toukokuun välillä koronaa edeltävinä vuosina. Määrä on laskenut tasaisesti vuodesta 2019.

Ylen haastatteleman poliisitarkastaja Heikki Ihalaisen mukaan kyse ei ole kuitenkaan koronan aiheuttamasta ajoliikenteen vähenemisestä tai siitä, että ihmiset noudattaisivat enemmän liikennesääntöjä.

Ihalainen kertoo Ylelle, että taustalla ovat tolppakameroiden nopeusrajoitusten nostamiset. Nostamisten vuoksi poliisi kirjaa vain korkeammat liikennevirhemaksut. Näiden alaraja on 7–8 kilometriä tunnissa nopeusrajoituksen yli.

Nostolla poliisi haluaa välttää käsittelyportaansa ruuhkautumista. Muutaman vuoden voimassa ollut tieliikennelaki on Ylen mukaan luonut "ylinopeusvuoren" ja hidastanut merkittävästi rangaistusten toimeenpanoa.

Ihalainen kertoo, että rajoitukset ovat tolppakohtaiset ja kaikki kamerat eivät ole aina päällä. Mitä enemmän alueella tapahtuu onnettomuuksia, sitä useammin ne kuitenkin ovat päällä.

Kameroita on koko maassa 300 ja tolppia 1 100.