Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suomessa hukkui toukokuussa seitsemän ihmistä – kesällä on syytä muistaa vesiturvallisuus

Suomessa hukkui toukokuussa seitsemän ihmistä, kertoo Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto (SUH).

Hukkumisista kaksi tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, yksi uidessa ja neljässä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.

Liitto muistuttaa vesiturvallisuudesta kesän aikana. Tyypillinen hukkuja putoaa veneestä, joutuu veden varaan veneen kaatuessa tai arvioi oman toimintakykynsä uidessa väärin.

Suurin osa hukkumisista voidaan liiton mukaan välttää oikealla varautumisella, käyttämällä pelastusliivejä ja olemalla vesillä selvin päin.

Humalassa hätätilanteessa toimiminen voi olla lähes mahdotonta, muistuttaa liiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen. Vesille myös suunnataan usein ilman päälle puettuja pelastusliivejä.

– Tilastojen ja tutkimusnäytön perusteella voidaan sanoa, että pelastusliivien käyttöasteen lisääntyminen olisi yksi tehokkaimmista vesiliikenteen turvallisuutta edistävistä ja erityisesti hukkumiskuolemia ehkäisevistä yksittäisistä tekijöistä. Pukekaa pelastusliivit, Nieminen sanoo tiedotteessa.

Lisäksi hän muistuttaa, että lapsia on rannalla valvottava herkeämättä.

– Hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja nopeasti. Jos katse on esimerkiksi puhelimessa tai kirjassa, kohtaloksi koituva tilanne saattaa jäädä huomaamatta, Nieminen kertoo.

Suomessa hukkuu vuosittain tapaturmaisesti 100–150 ihmistä, joista keskimäärin puolet kesäkuukausien aikana.