Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Teollisuuden uusien tilausten arvo laski huhtikuussa – teollisuustuotanto kuitenkin kasvoi

Teollisuuden uusien tilausten arvo laski huhtikuussa 0,4 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen, kertoo Tilastokeskus. Näin päättyi yli vuoden jatkunut kasvukausi. Edellisen kerran tilausten arvo laski tammikuussa 2021.

Alkuvuoden aikana tilaukset kasvoivat 9,4 prosenttia edellisvuodesta. Nyt kasvua nähtiin vain kemianteollisuudessa, jonka tilaukset kasvoivat 16,1 prosenttia. Muilla teollisuuden toimialoilla tilaukset laskivat. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat 9,9 prosenttia verrattuna viime vuoden huhtikuuhun, metalliteollisuudessa 0,5 prosenttia.

– Vertailutaso oli suhteellisen korkea, joten en tekisi pienestä laskusta suurempia johtopäätöksiä. Isompi ongelma on se, että tilauksia pönkittävät lähinnä nousevat hinnat, sanoi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist Twitterissä.

Tilastokeskus muistuttaa, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Tämä johtuu siitä, että arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

"Ei tässä nyt mitään välitöntä hätää ole"

Kausitasoitettu teollisuustuotanto sen sijaan kasvoi sekä verrattuna edelliseen kuukauteen että vuoden 2021 huhtikuuhun.

– Huhtikuu oli jopa erinomainen. Eli ei tässä nyt mitään välitöntä hätää ole, kun tilauskannat ovat edelleen kunnossa, Appelqvist jatkoi.

Samoilla linjoilla on Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala.

– Ei ole merkkiä laskukäänteestä ja tilauskertymät ovat niin hyvät, että tuskin heti kääntyykään, vaikka uusien tilausten sisäänvirtaus onkin jo hidastunut, Vesala kirjoitti Twitterissä.

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli huhtikuussa 7,3 prosenttia suurempi verrattuna edellisvuoteen. Päätoimialoittain tarkasteltuna työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi lähes kaikilla toimialoilla.

– Investointitavaroiden tuotanto jatkoi hyvässä vedossa. Vahva tilauskanta tukee teollisuuden tuotantoa tänä vuonna, kommentoi Handelsbankenin Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi huhtikuussa 3,4 prosenttia maaliskuusta. Eniten kasvua nähtiin sähkö- kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon toimialalla 6,3 prosentin nousulla.