Suomen ensimmäinen kelluva LNG-terminaalialus sijoitetaan Inkoon satamaan

Suomen ensimmäinen kelluva LNG-terminaalialus sijoitetaan Fortumin Inkoon satamaan, kertovat kaasuputkiyhtiö Gasgrid ja Fortum. Terminaali pyritään saamaan käyttöön jo ensi talvena. Aluksen kapasiteetti riittää kattamaan sekä Suomen että Viron maakaasutarpeet.

Yhtiöiden mukaan läntisellä Uudellamaalla sijaitsevassa Inkoossa on tarkoitukseen erinomaisesti sopiva syväsatama lähellä putkilinjoja, joita pitkin kaasu jaellaan teollisuus- ja muiden sektoreiden loppukäyttäjille Suomessa, Virossa ja Itämeren alueella.

Venäjä lopetti maakaasutoimitukset Suomeen toukokuussa, jonka jälkeen tehtiin päätös kelluvan LNG-terminaalilaivan hankkimisesta. LNG tarkoittaa nesteytettyä maakaasua. Sitä voidaan tuodaan laivoilla terminaaleihin.

– Haluan kiittää Fortumia, Gasgridiä ja heidän yhteistyökumppaneitaan ripeästä toiminnasta. On taloutemme kannalta tärkeää, että kelluva LNG-terminaali turvaa teollisuutemme kaasunsaannin. Seuraava askel on pysyä aikataulussa ja saada satama toimintavalmiiksi, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tiedotteessa.

Gasgrid vuokraa kelluvan Exemplar-LNG-terminaalialuksen yhdysvaltalaiselta Excelerate Energy -yhtiöltä kymmenen vuoden ajaksi.

– Alushanke on todella tärkeä Itämeren alueen huoltovarmuuden kannalta ja siksi erittäin kiireellinen. Olen tyytyväinen siihen, että päätös terminaalin sijainnista tehtiin näin nopealla aikataululla. Tarvetta terminaalille on koko Itämeren alueella, joten Inkoo on alukselle erinomainen paikka, arvioi Gasgridin toimitusjohtaja Olli Sipilä.

Inkoo tarjoaa lähes käyttövalmiin infrastruktuurin

Inkoon satama sijaitsee Fortumin käytöstä poistetun hiilivoimalan alueella ja tarjoaa alukselle lähes käyttövalmiin infrastruktuurin.

Fortumin toimitusjohtajan Markus Rauramon mukaan Inkoon satamaan on pääsy sopivaa laivaväylää pitkin, sillä on käyttövalmis satamalaituri ja se sijaitsee lähellä Suomen ja Viron välistä Balticconnector-kaasuputkea.

Balticconnector-yhdysputken kautta Exemplar-alus palvelee koko Itämeren alueen kaasumarkkinoita.

Inkoon lisäksi Gasgrid ja virolainen sähkön- ja kaasunsiirtoverkonhaltija Elering jatkavat mahdollisen sijaintipaikan kehittämistä Virossa. Pyrkimyksenä on kasvattaa todennäköisyyttä sille, että jompikumpi sijaintipaikoista on valmis riittävän ajoissa ensi talvea varten.

Etusivulla nyt

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut