Eteläisessä Suomessa varoitetaan voimakkaasta uv-säteilystä

Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaasta uv-säteilystä tänään Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla. Sunnuntaina Etelä-Suomessa mitattiin kuluvan kesän aikana ensimmäistä kertaa voimakasta uv-säteilyä neljällä mittauspisteellä.

Tilastollisesti vuoden ensimmäiset voimakkaan uv-säteilyn päivät ajoittuvat Suomessa juhannusta edeltäville kahdelle viikolle.

Uv-säteily on voimakasta, kun uv-indeksi saavuttaa lukeman kuusi. Tällöin suojaamaton iho palaa helposti auringossa.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilä sanoo tiedotteessa, että säteilyltä kannattaa suojautua, kun lukema on suurempi kuin kolme. Tällaisia lukemia mitataan Suomessa maaliskuusta syyskuun puoliväliin.

Vaattee t, varjo ja voide suojaavat säteilyltä

Auringon säteilyltä kannattaa ensisijaisesti suojautua vaatetuksella. Paljaat ihoalueet on hyvä suojata aurinkovoiteella.

Heikkilä muistuttaa, että vain paksu ja yhtenevä pilvipeite vaimentaa säteilyä merkittävästi, kun taas ohuet yläpilvet eivät juuri lainkaan. Tuuli voi tuntua viileältä, mutta se ei suojaa säteilyltä.

– Varjoon hakeutuminen on myös helppo tapa pienentää altistusta. Siirtyminen suorasta auringonpaisteesta varjoon voi parhaimmillaan puolittaa ihoa polttavan uv-säteilyn tehon, Heikkilä opastaa tiedotteessa.

Uv-säteilyä tulisi välttää, sillä toistuva palaminen, suuret kerta-altistukset ja elämän aikana iholle kertynyt säteily kasvattavat riskiä sairastua ihosyöpiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut