Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kolmasosa häirintään ja kuormitukseen liittyvistä yhteydenotoista työsuojeluviranomaiselle sotealalta

Kolmasosa työsuojeluviranomaisen viime vuonna saamista häirintään ja työn psykososiaaliseen kuormittavuuteen liittyvistä yhteydenotoista tuli sosiaali- ja terveysalalta, kertoo aluehallintovirasto tiedotteessaan.

Useimmiten yhteydenottaja kysyi neuvoja asian käsittelyyn työpaikalla.

Häirintään ja työssä kuormittumiseen liittyviä yhteydenottoja tuli viime vuoden aikana lähes 2 400. Yhteydenottojen kokonaismäärä on aluehallintoviraston mukaan pysynyt viime vuosina suunnilleen samana, mutta työssä kuormittumiseen liittyvien yhteydenottojen osuus on kasvanut.

Kuormittumisella tarkoitetaan sitä, että työntekijä kuormittuu työssään tavalla, joka vaarantaa hänen terveyttään. Avin mukaan tyypillinen työssä kuormittumista koskeva yhteydenotto on sellainen, jossa työntekijä kertoo liiallisesta työmäärästä, aikapaineesta ja kovista vaatimuksista.

Yhteydenottajien kokemaa häirintää olivat esimerkiksi toistuva uhkailu, pelottelu, väheksyvät puheet, työnteon jatkuva perusteeton arvostelu ja vaikeuttaminen ja työnjohto-oikeuden väärinkäyttö.

Vain kolmasosa työpaikoista selvisi tarkastuksesta puhtain paperein

Noin 210 häirintään liittyvässä tapauksessa työntekijä teki kirjallisen valvontapyynnön, jonka perusteella tarkastaja arvioi, voiko asiassa ryhtyä valvontatoimenpiteisiin. Kuormittumiseen liittyviä valvontapyyntöjä tehtiin noin 40. Useassa tapauksessa oli kyse sekä häirinnästä että kuormittumisesta.

Häirintään liittyviä tarkastuksia tehtiin 87. Tarkastuksissa valvottiin erityisesti sitä, oliko työnantaja ryhtynyt toimenpiteisiin häirinnän lopettamiseksi saatuaan tiedon työntekijän kokemasta terveyttä vaarantavasta häirinnästä.

Vajaassa puolessa häirintään liittyvistä tarkastuksista havaittiin, ettei työnantaja ollut noudattanut työturvallisuuslain mukaisia velvollisuuksiaan. Noin kolmasosassa tarkastukseen johtaneista tapauksista työnantajan toiminnassa tai työpaikan olosuhteissa ei havaittu mitään puutteita.

Puhelinneuvontaa arkisin

Työssä kuormittumiseen liittyviä tarkastuksia tehtiin 32. Noin 80 prosentissa tarkastuksista havaittiin, ettei työnantaja ollut noudattanut työturvallisuuslain mukaisia velvollisuuksiaan. Joissain tapauksissa työnantaja ei ollut ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin, vaikka kuormittumisen syiksi oli todettu terveyttä vaarantavia työn kuormitustekijöitä.

Työsuojeluviranomaisten valtakunnallinen puhelinneuvonta palvelee arkisin klo 9–15 numerossa 0295 016 620. Numeroon voi soittaa nimettömästi ja yksittäisen työntekijän asiaa valvotaan vain hänen omalla suostumuksellaan. Työsuojeluviranomaiselle voi myös antaa nimettömän vihjeen työpaikalla esiintyvästä häirinnästä tai kuormituksesta.