Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yön uutiskooste | Koulujen päättäjäisviikonloppu sai nuoria liikkeelle, Ukrainan puolustusministerin mukaan sota voisi päättyä vuoden loppuun mennessä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Nuoriso juhli ilman koronarajoituksia - poliisi puuttui päättäjäisviikonloppuna yksittäisiin häiriöihin

Juhlivaa nuorisoa oli sankoin joukoin liikkeellä ympäri Suomea, kun kouluvuoden päättymistä päästiin jälleen juhlistamaan ilman minkäänlaisia koronarajoituksia.

Poliisi puuttui monilla alueilla yksittäisiin häiriöihin, mutta esimerkiksi Helsingissä päättäjäisviikonloppu sujui poliisin mukaan pääpiirteittäin hyvin. Poliisi kertoi kuitenkin ensin tyhjentäneensä Hietaniemen uimarannan juhlijoista, minkä jälkeen tyhjennettiin myös Kaivopuisto.

Kannelmäen nuorisotyöyksikön toiminnanjohtajan Marjo Poterin mukaan valtaosa nuorisosta juhli mallikkaasti, mutta pienellä osalla juhlijoista hurvittelu saattoi lähteä käsistä. Poteri johti Helsingissä nuorten kohtaamiseen tähdännyttä auttamisoperaatiota.

Kuorma-autoalan kuljettajapula saattaa pahentua entisestään

Suomessa on ollut jo pidemmän aikaa pulaa kuorma-autoalan kuljettajista. Todennäköisesti kuljettajapula kasvaa entisestään tulevaisuudessa, kerrotaan Suomen kuljetus ja logistiikka SKAL ry:stä. SKAL on alan yritysten edunvalvontajärjestö.

Esimerkiksi verkkokaupan kasvu lisää ammattimaisen kuljettamisen roolia toimitusketjuissa.

Kuorma-autoalan sisällä suurin pula koskee haastavimpia kuljetuksia, kuten puutavarakuljetusta, joka vaatii erityisosaamista.

Suurin yksittäinen tekijä kuorma-autoalan kuljettajapulan taustalla lienee alan yleinen houkuttelevuus ja arvostus. Työolot ja työajat ovat hankalia ja rajoittavat muuta elämää.

Suuri merisotaharjoitus Baltops 22 alkaa Itämerellä

Yhdysvaltain 6. laivaston johtama kansainvälinen Baltops 22 -merisotaharjoitus alkaa tänään Itämerellä. Lähes kaksi viikkoa kestävän harjoituksen tarkoituksena on kehittää Yhdysvaltain, sotilasliitto Naton ja sen kumppanimaiden yhteistoimintakykyä meri-, ilma- sekä maihinnousuoperaatioissa.

Suomesta vuosittain järjestettävään harjoitukseen osallistuu Merivoimien henkilöstöä sekä aluksia, minkä lisäksi Ilmavoimat tekee harjoitukseen liittyviä lentoja. Harjoituksen isäntämaa on Ruotsi, joka juhlii tänä vuonna merivoimiensa 500-vuotispäivää.

Naton kumppanimaiden Suomen ja Ruotsin lisäksi Baltopsissa on mukana 14 Nato-maata. Harjoituksen osallistuu noin 7 000 henkilöä, yli 45 alusta ja yli 75 lentokonetta tai helikopteria.

Klassikkoautojen kulkue aiheuttaa tilapäistä liikennehaittaa Helsingissä iltapäivällä

Helsingissä klassikkoautojen kulkue aiheuttaa iltapäivällä tilapäistä liikennehaittaa, kertoo Helsingin poliisi. Autokulkue ajaa tänään Olympiaterminaalilta Senaatintorille. Ajon on määrä alkaa kello 12.45. Reitti kulkee Kaivopuiston ja Hernesaaren kautta.

Paraati etenee poliisin mukaan noin parinkymmenen kilometrin tuntivauhtia ja sen kesto on kokonaisuudessaan noin tunnin verran.

Poliisi ohjaa liikennettä reitin varrella.

Kuningatar Elisabetin nelipäiväinen juhlakimara päättyy tänään

Britanniassa kuningatar Elisabetin 70-vuotisen valtakauden kunniaksi järjestetyt nelipäiväiset juhlallisuudet saavat tänään päätöksensä. Ohjelmassa on muun muassa juhlapiknik sekä poptähti Ed Sheeranin esiintyminen.

Juhlamenot kuningattaren kunniaksi alkoivat torstaina, jolloin Elisabet tervehti kansaa Buckinghamin palatsin parvekkeelta. Perjantaina kuningattaren kunniaksi järjestettiin kiitosjumalanpalvelus ja lauantaina laukkakisat sekä juhlakonsertti.

Konsertissa puhunut prinssi Charles kiitti äitiään tunteikkaaksi kuvaillussa puheessaan. Charlesin mukaan kuningatar on palvellut maataan epäitsekkäästi ja ollut kansan tukena 70 vuotta.

Ukrainan puolustusministeri ennustaa: Sota voisi päättyä vuoden loppuun mennessä

Ukrainan puolustusministerin mukaan sota voisi olla ohi vielä tämän vuoden puolella, kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform.

Puolustusministeri Oleksi Reznikovin mukaan on vaikea ennustaa, milloin sota päättyy. Hänen oman optimistisen arvionsa perusteella sota voisi kuitenkin päättyä vuoden loppuun mennessä.

Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa järjestetyssä turvallisuuskonferenssissa puhunut puolustusministeri sanoi lisäksi Ukrainan kaipaavan edelleen muilta mailta raskaita aseita.

Expressen: Turkin Erdogan haluaa Ruotsin puolustusministeri Hultqvistille potkut

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan haluaa, että Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist erotetaan tehtävästään, kertoo ruotsalaislehti Expressen.

Syynä tähän on lehden mukaan paljastus, jonka mukaan Hultqvist piti kymmenen vuotta sitten puheen juhlissa, jossa juhlistettiin Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta ja sen vangittua johtajaa Abdullah Öcalania.

EU määrittelee PKK:n terroristijärjestöksi. Turkki taas on julkisesti sanonut, että Ruotsin on lopetettava PKK:n tukeminen.

Expressen perustaa tietonsa Erdoganin vaateista lähteeseen, jolla on yhteyksiä Turkin sotilasedustajiin.

Asiasta on Suomessa kertonut aiemmin Ilta-Sanomat.

Kazakstan pyrkii uudelleenkirjoittamaan perustuslakinsa alkuvuoden kaaoksen jälkeen

Keski-Aasiassa Kazakstanissa kansalaiset äänestävät tänään useista uudistuksista maan perustuslakiin kansanäänestyksellä. Maa hakee uutta suuntaa sen jälkeen, kun tammikuun alussa alkaneet mielenosoitukset yltyivät väkivaltaisiksi levottomuuksiksi, joissa kuoli yli 200 ihmistä.

Muutokset tähtäävät presidentin vallan rajoittamiseen ja pyrkivät vahvistamaan parlamentaarista ja paikallista päätöksentekoa. Merkittävinä on pidetty myös muutosehdotuksia, joilla pyritään suitsimaan maan entisen presidentin Nursultan Nazarbajevin poliittista vaikutusvaltaa.

Kazakstanissa ei ole ollut huomattavaa muutosehdotuksia vastustavaa liikehdintää, ja perustuslakimuutosten uskotaan toteutuvan. (Lähde: AFP)

Edmonton hävisi jälleen, Colorado enää yhden voiton päässä liigafinaalista

Jääkiekon NHL:ssä kipeästi voittoa kaivannut Edmonton joutui pettymään, kun Colorado voitti joukkueiden välisen kamppailun.

Edmonton Oilers isännöi Colorado Avalanchea länsilohkon kolmannessa loppuottelussa, josta Colorado otti vierasvoiton maalein 4–2.

Coloradon suomalaishyökkääjä Mikko Rantanen vastasi ottelun viimeisestä osumasta. Edellisestä ottelusta Rantanen nappasi tililleen tehopisteet 1+1.

Colorado johtaa ottelusarjaa nyt voitoin 3–0. Loppuotteluihin pääsee neljällä voitolla, joten Coloradon on mahdollista ratkaista sarja nimiinsä jo seuraavassa kohtaamisessa. Joukkueet ovat seuraavan kerran jäällä Suomen aikaa varhain tiistaina.