Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kiovassa useita räjähdyksiä, kertoi pormestari – Venäjä sanoo tuhonneensa Ukrainalle toimitettuja panssarivaunuja

Venäjä sanoo tuhonneensa Itä-Euroopan maiden Ukrainalle toimittamia panssarivaunuja Kiovaan tehtyjen iskujen aikana.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjän ilmavoimat ampuivat Kiovan laitamille pitkän kantaman ohjuksia ja tuhosivat Itä-Euroopasta saatuja panssarivaunuja sekä muita halleissa olleita panssaroituja ajoneuvoja.

Presidentti Vladimir Putin sanoi venäläisille uutistoimistoille, että uusien aseiden toimittaminen Ukrainaan "pidentää konfliktia". Venäjä tekee iskuja uusiin kohteisiin Ukrainassa, jos länsi auttaa maata lähettämällä pitkän kantaman ohjuksia, Putin varoitti.

Presidentti ei nimennyt uhattujen uusien iskujen mahdollisia kohteita. Putin ei myöskään kommentoinut sitä, kuinka suuren kantaman ohjuksiin Venäjän joukot reagoisivat.

Yhdysvallat on aiemmin ilmoittanut toimittavansa Ukrainalle Himars-raketinheittimiä, joilla voi ampua myös ohjuksia. Asiantuntijat ovat sanoneet, että toimitettavien järjestelmien kantavuus on hieman pidempi kuin vastaavien venäläisten järjestelmien. Ukrainan armeija voisi siis iskeä venäläisiä kohti sellaisen välimatkan päästä, johon Venäjän aseet eivät yltäisi.

Pormestari kertoi useista räjähdyksistä

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on ollut useita räjähdyksiä, kertoi kaupungin pormestari Vitali Klitshko viestipalvelu Telegramissa. Pormestari kertoi räjähdyksistä aamulla puoli seitsemän aikoihin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan pormestari kertoi räjähdyksistä pian sen jälkeen, kun Kiovassa ja useissa muissa kaupungeissa oli kuultu ilmahyökkäysvaroituksia.

Pormestarin mukaan iskuissa ei uusimman tiedon mukaan kuollut yhtään ihmistä.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n paikalla olevan toimittajan mukaan yksi räjähdyksistä oli synnyttänyt Kiovan taivaalle paksun savupatsaan.

Ukrainan asevoimien päivityksen mukaan Venäjä jatkaa ohjus- ja ilmaiskujen tekemistä maan sotilas- ja siviilikohteisiin erityisesti Kiovassa, CNN jatkaa. Lisäksi Odessan satamakaupungin ympäristössä on raportoitu tänään ohjusiskuista.

Suhteellisen rauhalliseen Kiovaan on palannut asukkaita

Ukrainan pääkaupungissa on ollut viime viikkoina suhteellisen rauhallista, sillä Venäjä on keskittänyt hyökkäystään Itä-Ukrainan Donbassin alueelle. Venäjä kertoi maaliskuussa keskittyvänsä Donbassin valtaamiseen ja veti joukkonsa itään Kiovan alueelta.

Venäjä on viime viikkojen aikana saanut paikallisia voittoja Itä-Ukrainassa ja on pikkuhiljaa hivuttanut ukrainalaisia puolustajia perääntymään Donbassin alueella.

Pormestari kertoi toukokuussa, että Kiovan asukkaista kaksi kolmasosaa olisi palannut takaisin kaupunkiin. Kiovan asukkaita lähti pakoon Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopussa.

Ukraina on vuorokauden aikana tehnyt vastahyökkäyksiä Sjevjerodonetskissa

Ukrainan joukot ovat tehneet viimeisen vuorokauden aikana vastahyökkäyksiä Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Sjevjerodonetskin kaupungissa, kertoo Britannian puolustusministeriö tiedusteluraportissaan.

Venäjä on viime viikkojen aikana keskittänyt yksiköitään ja tulitusta alueelle ja saanut paikallisia voittoja. Puolustusministeriö arvioi tiedusteluraportissaan, että ukrainalaiset ovat nyt tehdyillä vastahyökkäyksillä todennäköisesti saaneet vietyä Venäjältä operatiivista voimaa.

Venäjä on menettänyt asemiaan Sjevjerodonetskissa ja kaupunki on jakautunut kahtia, kertoo alueen kuvernööri.

– Venäläiset hallitsivat noin 70:tä prosenttia kaupungista, mutta heidät on pakotettu takaisin kahden viimeisen päivän aikana, kirjoittaa Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai Telegramissa.

Optimistinen arvio: Sota voisi päättyä vuoden loppuun mennessä

Ukrainan puolustusministerin mukaan sota voisi olla ohi vielä tämän vuoden puolella, kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform. Puolustusministeri Oleksi Reznikovin mukaan on vaikea ennustaa, milloin sota päättyy. Hänen oman optimistisen arvionsa perusteella sota voisi kuitenkin päättyä vuoden loppuun mennessä.

Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa järjestetyssä turvallisuuskonferenssissa puhunut puolustusministeri sanoi lisäksi Ukrainan kaipaavan edelleen muilta mailta raskaita aseita.