Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yle: Suomessa alkaa mittava long covid -tutkimus – diagnooseja yli 11 000, mutta asiantuntijan mukaan potilasmäärä on moninkertainen

Suomessa alkaa kesäkuussa laaja tutkimushanke, joka pyrkii selvittämään koronavirusinfektion jälkeisten pitkäaikaisten oireiden eli long covidin taustalla olevia mekanismeja, kertoo Yle.

– Toivomme, että tutkimuksen avulla saamme käsityksen siitä, mikä long covid on tautina, mikä sen yleisyys on ja mitkä hoitomenetelmät voisivat auttaa, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) osastonylilääkäri Mari Kanerva Ylen haastattelussa.

Husin vetämä nelivuotinen tutkimushanke sai EU:lta yli 6,5 miljoonan euron Horizon Europe -rahoituksen. Lisäksi tutkimus saa rahoitusta Sveitsin valtiolta 1,66 miljoonaa euroa.

Kanervan mukaan tutkimuksessa uutta on taudin biomarkkereiden hakeminen. Biomarkkeri voi olla esimerkiksi ihmiskehon entsyymi, geenin tuote, solu, hormoni tai muu molekyyli, jossa viruksen aiheuttama muutos näkyy.

– Etsitään ennustemerkkejä ja myös häiriötekijöitä, eli taudin syntymekanismia, Kanerva sanoo Ylelle.

Tutkimuksessa pyritään löytämään vastaus myös siihen, eroavatko vaikutusmekanismit erityyppisten long covid -oireiden taustalla ja miten ne eroavat.

Tutkimusaineistona käytetään muun muassa potilasnäytteitä ja terveysrekisteritietoja sekä long covid -potilaiden kuntoutusmenetelmien hyötyjä ja vaikuttavuutta arvioivia interventio- ja seurantatutkimuksia. Potilasnäytteitä kerätään sekä Husin koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan potilailta että Sveitsistä. Mukana on myös näytteitä Hollannista vapaaehtoisilta long covidin sairastaneilta henkilöiltä.

Long covid -diagnooseja on Suomessa tähän mennessä tehty THL:n rekisteritietojen mukaan yli 11 000.

– Todellinen potilaiden määrä on tietysti moninkertainen, koska diagnoosi on alikäytössä, sanoo long covid -asiantuntijatyöryhmän puheenjohtajan ja neurologian professorin Risto O. Roine Ylelle.

Tänä vuonna diagnooseja on tehty neljä kertaa enemmän kuin viime vuonna. Roineen mukaan syynä on se, että diagnoosia on käytetty tänä vuonna aktiivisemmin ja sairaus tunnistetaan huomattavasti tehokkaammin kuin ennen. Oireisto pitää sisällään muun muassa uupumusta, kognitiivisia vaikeuksia, neurologiset oireita, erilaisia kipuja, hermostollisen säätelyn häiriöitä sekä vatsaoireita.