Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Osa Sjevjerodonetskista on Venäjän hallussa, sanoo Luhanskin kuvernööri

Ukrainan itäosassa Sjevjerodonetskin kaupungissa Venäjä jatkaa raskasta hyökkäystään.

Osa Sjevjerodonetskista on Venäjän joukkojen hallussa, sanoo Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai. Ukrainan joukoilla on kuitenkin edelleen hallussaan joitain osia kaupungista, eivätkä venäläiset pysty liikkumaan kaupungissa vapaasti, Haidai sanoo sosiaalisessa mediassa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Siviilien evakuoiminen Sjevjerodonetskista ei ole katutaistelujen vuoksi mahdollista, kaupungin pormestari Oleksandr Stryuk sanoo BBC:n mukaan Ukrainan televisiolle. Stryuk sanoi rintaman jakavan kaupungin kahtia.

Venäjän tukemien separatistien edustaja sanoi aiemmin venäläisuutistoimisto Tassille, että separatistijoukkojen hallussa olisi kolmasosa kaupungista.

Serhi Haidai kuvaili BBC:lle Venäjän tulituksen olevan jatkuvaa.

Haidai arvioi ukrainalaiselle televisiokanavalle, että Ukrainan joukot Sjevjerodonetskissa eivät ole vaarassa jäädä saarretuksi, vaan heidän on edelleen mahdollista vetäytyä Lysytshanskiin, BBC kertoo.

Sjevjerodonetskin valtausta yrittävät venäläisjoukot osuivat typpihapposäiliöön

Ukrainan itäosassa Sjevjerodonetskin kaupungin valtausta yrittävät venäläisjoukot ovat iskeneet kemikaalitehtaaseen vaurioittaen typpihapposäiliöltä. Alueen viranomaiset ovat kehottaneet kaupungissa vielä olevia siviilejä pysymään suojissa.

Typpihappo on voimakas hapetin, jota käytetään muun muassa lannoitteiden, räjähdysaineiden, väriaineiden ja lääkkeiden valmistamiseen.

Brittitiedustelu: Joukkojen keskittäminen tuonut Venäjälle onnistumisia

Venäjä on keskittänyt hyökkäysvoimaansa Ukrainassa Luhanskin ja Donetskin muodostaman Donbassin alueen valtaamiseen. Sjevjerodonetsk ja naapurikaupunki Lysytshansk ovat viimeinen osa Luhanskia, joka ei ole Venäjän hallussa.

Britannian sotilastiedustelu arvioi Venäjän saavuttaneen Ukrainassa aiempaa suurempia paikallisia onnistumisia keskittämällä joukkojaan ja iskujaan pienemmälle alueelle.

– Tämä pakottaa Venäjän ottamaan riskin muualla miehitetyllä alueella, uusimmassa tiedustelukatsauksessa arvioidaan.

Venäjä sanoo luovuttavansa Azovstalista löydettyjä ruumiita Ukrainalle

Venäjä sanoo luovuttavansa Ukrainalle 152 ukrainalaisen sotilaan ja taistelijan ruumiit, jotka sen mukaan löytyivät Azovstalin terästehtaan alueelta Mariupolin satamakaupungista.

Venäjän mukaan ruumiit olisi löydetty kylmätilasta, ja niiden alle olisi ollut kätkettynä neljä miinaa. Kiinni otettujen taistelijoiden kuulustelujen perusteella on Venäjän mukaan tiedossa, että miinat olisi kätketty Ukrainan johdon käskystä. Väitteelle ei kuitenkaan ole esitetty todisteita.

Viimeiset ukrainalaistaistelijat Mariupolissa olivat linnoittautuneet Azovstalin tehdasalueelle. Venäjä sai Mariupolin haltuunsa aiemmin toukokuussa, kun satoja ukrainalaissotilaita antautui venäläisille Ukrainan sotilasjohdon kehotettua heitä tekemään niin.

Venäjä on sanonut, että se ei aio keskustella Azovstalista antautuneiden sotilaiden vaihtamisesta venäläisvankeihin ennen kuin sotilaat on tuotu oikeuden eteen.

Vangittujen sotilaiden joukossa on Azovin pataljoonan sotilaita. Venäjä pitää Azovin pataljoonaa uusnatsijärjestönä, koska sillä oli aiemmin yhteyksiä äärioikeistolaisiin järjestöihin.

Separatistien mukaan laivaliikenne Mariupolista käynnistyi

Venäjän tukemien separatistien mukaan Mariupolin satamakaupungista Ukrainassa on lähtenyt ensimmäinen alus sen jälkeen, kun Venäjän joukot saivat kaupungin haltuunsa aiemmin toukokuussa.

Donin Rostoviin Venäjälle suuntaavan rahtilaivan kyydissä on 2 500 tonnia peltirullia, sanoo Donetskin separatistijohtaja Denis Pushilin Telegramissa.

Ukraina pitää kuljetusta ryöstönä, kertoo brittilehti Guardian.

Ranska ja Saksa ehdottavat YK:n päätöslauselmaa Odessan saarron purkamiseksi

Ranska ja Saksa ovat kehottaneet Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia lopettamaan Ukrainassa Odessan satamakaupungin merisaarron YK:n päätöslauselman ehtojen mukaisesti.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan hän on yhdessä Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa sanonut Putinille, että maat tekevät YK:ssa aloitteen päätöslauselmasta, jotta operaatiolle saadaan selkeät puitteet.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan maa ei ole pystynyt toimittamaan viljasatoaan maailmanmarkkinoille, mikä on saanut ruuan hinnan rajuun nousuun ja aiheuttanut Afrikkaan ja Lähi-itään uhkan nälänhädästä.

Odessa on ainoa tärkeä Mustanmeren satamakaupunki, joka on edelleen Ukrainan hallussa, mutta Venäjän laivasto saartaa sitä. Tämän lisäksi ukrainalaiset ovat miinoittaneet sataman.

YK:n päätöslauselmalla sataman miinanraivaukselle ja viljatoimituksien aloittamiselle uudelleen asetettaisiin selkeät ehdot.

– Päätös ei riipu meistä, mutta se todellakin riippuu Venäjän suostumuksesta ja sen antamista takuista. Koska miinanraivaus on ensiarvoisen tärkeää, ukrainalaiset tarvitsevat turvallisuustakuut siitä, ettei heidän kimppuunsa hyökätä, Macron sanoi.