Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Venäjä etenee itäisessä Ukrainassa, mutta tavoitteistaan se on vielä kaukana – Ukraina on myös onnistunut iskemään muualla

Venäjä on menestynyt Itä-Ukrainassa aiempaa paremmin keskittämällä joukkoja ja tulivoimaa pienelle alueelle, arvioi Britannian sotilastiedustelu päivittäisessä tilannekatsauksessaan.

– Eteneminen on ollut hidasta, mutta Venäjä on onnistunut pitämään saavutukset, katsauksessa todetaan.

Nopeinta Venäjän eteneminen on ollut rintamaan muodostuneen "taskun" eteläreunalla Popasnan suunnalla sekä sen pohjoisessa reunassa Lymanissa.

Lymanin kylän valtaaminen tukee brittien arvion mukaan Venäjän päätavoitetta, joka on todennäköisesti Severodonetskin valtaaminen ja Luhanskin rintamaan muodostuneen taskun sulkeminen. Osa Severodonetskin kaupungista on Venäjän joukkojen hallussa, sanoo Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai. Kaupungissa on kuitenkin edelleen Ukrainan joukkoja, Haidai sanoo sosiaalisessa mediassa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Venäjän tukemien separatistien edustaja sanoo venäläisuutistoimisto Tassille, että separatistijoukkojen hallussa olisi kolmasosa kaupungista. 

Haidai arvioi ukrainalaiselle televisiokanavalle, että Ukrainan joukot Severodonetskissa eivät ole vaarassa jäädä saarretuksi, vaan heidän on edelleen mahdollista vetäytyä

Venäjän johdon ääneen lausuma tavoite koko Luhanskin ja Donetskin alueiden valtaamisesta on kuitenkin vielä kaukana. Brittien mukaan Venäjän tulisi Severodonetskin lisäksi saada haltuunsa vielä keskeinen Kramatorskin kaupunki sekä Donetskin kaupungista Dniproon johtava M04 maantie, joka on Ukrainan hallussa lähes 100 kilometrin matkalla Donetskin läänin puolella.

Itä-Ukrainan kiivaita taisteluja lukuunottamatta Ukrainassa on viime päivinä taisteltu vain rajoitetusti. Ukraina on ilmeisesti onnistunut pitämään Harkovan pohjoispuolella takaisin valtaamansa alueet, mutta pidemmällä sen vastahyökkäys ei ole edennyt.

Ukraina ilmoitti myös käynnistäneensä rajoitetun vastahyökkäyksen Etelä-Ukrainassa Kryvyi Rihin eteläpuolella. Ukrainan asevoimien esikunnan mukaan tavoitteena on saavuttaa miehitetty Hersonin kaupunki, mutta läntisten asiantuntijoiden mukaan vastahyökkäykset ovat olleet rajallisia ja niiden tavoitteena on todennäköisesti sitoa Venäjän joukkoja. Britannian sotilastiedustelu arvioikin, että keskittämällä suurimman osan taistelevista joukoistaan itäiseen Ukrainaan, Venäjä ottaa riskin heikentämällä taistelukykyä muualla miehittämillään alueilla.