Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Tulli epäilee: Suomalaisissa aseliikkeissä on myyty laittomasti maahantuotuja tehokkaita ilma-aseita

Suomeen on tuotu laittomasti voimakkaita ilma-aseita, joita on myyty suomalaisissa alan liikkeissä ilman asianmukaisia lupia, epäilee Tulli.

Yritysten lisäksi myös yksityishenkilöiden epäillään tuoneen aseita maahan luvatta.

Tulli on vuosina 2021–2022 tutkinut Umarex-merkkisten, T4E-tuoteperheeseen kuuluvien tehokkaiden ilma-aseiden luvatonta maahantuontia. Tulli on takavarikoinut aseita postilähetyksistä viime vuonna sekä yritysten tiloihin tehdyistä etsinnöistä. Yrityksiltä löytyi noin 140 asetta, joita Tulli epäilee laittomasti maahantuoduiksi.

Esitutkinta on kohdistunut erityisesti Umarex-merkkiseen haulikkoon ja revolveri-tyyppiseen ilma-aseeseen. Tulli haki Poliisihallitukselta lausunnon, jonka mukaan kyseisten ilma-aseiden tuonti, myynti ja hallussapito on luvanvaraista. Myös sellaisen ostamisesta ja hallussapidosta pitäisi Tullin mukaan ilmoittaa viranomaisille.

Laissa tehokkaalla ilma-aseella tarkoitetaan vuonna 1950 tai sen jälkeen valmistettua, ilman tai muun kokoon puristetun kaasun paineella toimivaa esinettä, jonka piipun pienin sisähalkaisija on yli 6,35 millimetriä ja joka on suunniteltu ja tarkoitettu ampumaan metalliluoteja.

Koskee alle kymmentä yritystä

Tutkinnanjohtaja, tulliylitarkastaja Kimmo Kaunisto kertoo, että yrityksiä, joita esitutkinta koskee, on alle kymmenen.

Tuontia ja myyntiä on tutkittu perusmuotoisina ampuma-aserikoksina, vaikka kyseisiä aseita on Kauniston mukaan voinut olla yhdellä yrityksellä hallussa lukuisiakin.

– Voi olla mahdollista, että nämä yritykset eivät ole mieltäneet sitä, että he toimivat tässä laittomasti, Kaunisto sanoo STT:lle

Aseita on myyty Tullin mukaan eri puolella Suomea. Kauniston mukaan Tullin hallussa on myös lukuisia yrityksiltä takavarikoituja ilma-aseita, joiden mahdollisesta luvanvaraisuudesta Poliisihallitus ei ole vielä saanut lausuntojaan valmiiksi. Siksi yrityksiä koskevat tutkinnat ovat vielä kesken, mutta yksityishenkilöiden tutkinnoista pääosa on siirtynyt syyteharkintaan.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 15.32: Tarkennettu tehokkaan ilma-aseen määritelmä. Aiempi määritelmä oli puutteellinen.