Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Pitopalveluille on taas kysyntää – osa yrityksistä tuskailee henkilöstöpulan kanssa

Pitopalveluiden kesän varauskalenterit ovat alkaneet täyttyä, kun koronaepidemia on ruvennut Suomessa hellittämään ja rajoitukset on purettu. STT kysyi yhteensä neljästä pitopalvelusta Helsingistä, Tampereelta, Kuopiosta ja Oulusta, miltä tuleva kesä yrityksissä näyttää.

Viesti oli jokaisesta yrityksestä selvä. Pitopalveluiden kysyntä alkaa olla kutakuinkin samalla tasolla kuin ennen koronaa.

– Tuleva kesä näyttää kiireiseltä. Sekä yksityiset henkilöt että yritykset ovat nyt heränneet, sanoo pitopalveluyrittäjä Marjatta Ojala oululaisesta Pitopadasta.

– Yritysten henkilöstöille järjestetään kesäjuhlia, illanviettoja ja saunailtoja. Myös syntymäpäiviä ja häitä pidetään nyt paljon.

Ojalan mukaan erityisesti koronan takia siirrettyjä hääjuhlia vietetään tänä kesänä.

– Aviopari on voitu vihkiä vaikka jo kaksi vuotta sitten, mutta nyt halutaan kuitenkin pitää sukulaisille juhlat.

Kesähäät pitävät myös tamperelaisen 4Catering-pitopalvelun kiireisenä. Toimitusjohtaja Mikko Törrö laskeskelee, että yritys hoitaa kuudesta viiteen hääjuhlaa kesälauantaisin.

– Keskimäärin nämä häät ovat noin sadan hengen kokoisia. Kyllä kesäviikonloput on meillä aika lailla häillä täytetty, Törrö sanoo.

Kuopiolaisen Juhlapalvelu Remarin yrittäjä Minna Kananen sanoo huomanneensa, että ihmiset järjestävät nyt ylipäätään aiempaa suurempia juhlia. Lähipiirin kekkerit ovat laajentuneet varsinaisiksi sukujuhliksi.

– Selkeästi juhliin halutaan nyt kutsua laajempaa ystäväpiiriä ja sukua, jota ei ole nähty välttämättä kahteen vuoteen, Kananen sanoo.

– Kyllä isompien juhlien järjestämistä on havaittavissa. Se on aivan ihana asia, kun ihmiset näkevät toisiaan pitkästä aikaa!

Helsinkiläisen Pitopalvelu Pilkkeen yrittäjän Tiina Granlundin mukaan ihmiset ovat myös valmiita käyttämään aiempaa enemmän rahaa juhliinsa.

– Sen näkee ihan selvästi. Sellainen tinkiminen on jäänyt pois, Granlund kertoo.

– Myös tarjoilut ovat runsaammat kuin aiemmin, ja juhlien vierasmäärät ovat selvästi kasvaneet.

Alalle palataan hitaasti

Osassa yrityksistä kasvaneeseen kysyntään ei ole pystytty kuitenkaan täysin vastaamaan työntekijäpulan vuoksi. Pulaa on muun muassa keikkatyötä tekevistä ravintola-alan osaajista.

Tampereella ja Pirkanmaalla toimiva 4Catering ei esimerkiksi pysty enää ottamaan kesän viikonlopuille enempää tilauksia.

– Viikonlopuille pitää pääsääntöisesti myydä "ei-oota", toimitusjohtaja Törrö sanoo.

– Tietenkin mielellämme ottaisimme lisää tilauksia, mutta koronan jäljiltä ei tahdo saada henkilökuntaa mistään. Kaikilla, niin ravintoloilla kuin pitopalveluilla, tuntuu olevan vähän sama ongelma.

Tilastokeskuksen mukaan majoitus- ja ravitsemistoiminnassa katosi ensimmäisenä koronavuonna 2020 suhteellisesti eniten työpaikkoja Suomessa. Toimialalla oli 71 000 työpaikkaa vuoden 2020 lopussa, mikä oli hieman yli viidenneksen edellisvuotta vähemmän.

Nyt töitä olisi ainakin pitopalveluissa jälleen tarjolla. Törrön mukaan suurin pula on nimenomaan "ekstratyöntekijöistä" eli keikkatyötä tekevistä osaajista. Hän uskoo, että kaksi vuotta kestäneet koronarajoitukset ovat ajaneet väkeä alalta pois.

– Ilmeisesti niin on käynyt. Kyllähän sitä vähemmästäkin kuppi menee nurin, kun kaksi vuotta jumpataan (rajoituksia) edestakaisin, Törrö sanoo.

– Kyllä porukkaa pikkuhiljaa alkaa valua alalle takaisin, mutta palautuminen on hyvin hidasta.

Henkilöstöpulan kanssa kamppaillaan myös Oulussa, Pitopadan yrittäjä Marjatta Ojala sanoo.

– Emme pysty läheskään kaikkia tilauksia ottamaan, mitä meiltä kysytään. Ei vain ole työntekijöitä riittävästi.

– Firmoille tilanne on tietenkin oikein hyvä nyt, mutta olisihan se kiva palvella kaikkia asiakkaita. Kyllä tästä koko ala kärsii.