Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Taistelut ovat edenneet Sjeverodonetskin laitamille, sanoo Luhanskin alueen kuvernööri – Venäjä yksinkertaistaa kansalaisuusprosessia Ukrainan eteläosien asukkaille

Ukrainan itäosassa Venäjän ja Ukrainan joukkojen väliset taistelut ovat edenneet Sjeverodonetskin kaupungin laitamille, sanoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai keskiviikkona. Haidai kuvasi taistelua hyvin vaikeaksi.

Venäjän joukot ovat edenneet tarpeeksi pitkälle, että ne pystyvät jo ampumaan kranaatinheittimillä kaupunkia, kuvernööri sanoi sosiaalisessa mediassa julkaistussa lausunnossa. Haidain mukaan kaupungin laidalla oli taisteluja jo tiistaina.

Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan itäosaan, jossa se pyrkii saamaan haltuunsa viimeisen osan Luhanskia.

– Tuleva viikko on ratkaiseva, Haidai sanoi.

Hän sanoi uskovansa, että Venäjän tavoitteena on saada Luhanskin alue haltuunsa hinnalla millä hyvänsä.

Myöhemmin keskiviikkona julkaistulla videolla Haidai sanoi, että Venäjän hallussa on nyt noin 95 prosenttia Luhanskin alueesta.

Haidain mukaan tulituksen määrä on valtava, mutta viranomaiset ovat silti pystyneet toimittamaan alueelle humanitaarista apua ja järjestämään evakuointeja Sjeverodonetskista.

Venäjän tukemat separatistit ovat hallinneet osaa Luhanskista vuodesta 2014. Separatistien edustaja sanoo venäläiselle Interfax-uutistoimistolle, että venäläisten ja separatistien joukot ovat "operatiivisesti piirittäneet" Sjeverodonetskin.

Ukraina syyttää kansainvälisen oikeuden rikkomisesta

Venäjällä presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut säädöksen, joka yksinkertaistaa Venäjän kansalaisuuden hakemista Ukrainan eteläosissa asuville. Säädös koskee Zaporizhzhjan ja Hersonin alueiden asukkaita.

Hersonin alue on kokonaan Venäjän joukkojen hallussa ja Zaporizhzhja osittain.

Ukrainan ulkoministeriö syyttää Venäjän rikkovan toimillaan kansainvälistä oikeutta sekä Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Venäjä on vuonna 2019 sallinut samanlaisen nopeutetun kansalaisuusprosessin Donetskin ja Luhanskin "kansantasavaltojen" asukkaille. Niin sanotut kansantasavallat ovat Venäjän tukemia separatistialueita.

Ukrainan ulkoministeri: Nato ei ole tehnyt käytännössä mitään auttaakseen Ukrainaa

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba syytti tänään sotilasliitto Natoa siitä, että se ei ole tehnyt käytännössä mitään auttaakseen Ukrainaa sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi maahan. Hänen mukaansa sodan alussa julkisuudessa tuntui olevan käsitys, että juuri Nato tulisi apuun, mutta sen sijaan sotilasliitto on ollut täysin sivussa.

Kuleba puhui tänään Maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa. Puheessaan hän kiitti EU:ta, jonka tuki Ukrainalle on hänen mukaansa ollut mullistavaa.

Venäjä poistaa armeijaan liittymisen yläikärajan

Venäjän parlamentti on hyväksynyt lain, joka poistaa armeijaan liittyviltä yläikärajan.

Nykyisen lainsäädännön perusteella ensimmäisen asepalvelusopimuksen voivat allekirjoittaa 18–40-vuotiaat venäläiset sekä 18–30-vuotiaat ulkomaalaiset. Laki koskee armeijaan vapaaehtoisesti liittyviä, ei pakollista asepalvelustaan suorittavia.

Lakiesitys sai taakseen parlamentin ala- ja ylähuoneen. Lain voimaan astuminen vaatii vielä presidentti Putinin allekirjoituksen.

Alahuoneen eli duuman puhemiehen Vjatsheslav Volodinin mukaan Venäjän on vahvistettava asevoimiaan auttaakseen puolustusministeriötä.

– Ylipäällikkömme tekee kaikkensa saadakseen armeijan voittamaan ja lisätäkseen sen tehokkuutta, Volodin sanoi tarkoittaen Putinia.

Venäjä on myöntänyt tuhannen sotilaan kuolleen maan hyökkäyksessä Ukrainaan, jota Venäjä kutsuu sotilaalliseksi erityisoperaatioksi. Kuolleiden määrän arvioidaan kuitenkin olevan todellisuudessa moninkertainen.

Huhtikuun lopulla Britannian puolustusministeriö arvioi, että Ukrainassa on kuollut 15 000 venäläissotilasta.

Putin tapasi haavoittuneita sotilaita

Presidentti Putin on tänään tavannut tiettävästi ensimmäistä kertaa Venäjän hyökkäyksen aikana Ukrainassa haavoittuneita sotilaita.

Kremlin mukaan presidentti vieraili sotilassairaalassa Moskovassa.

Putinin vierailusta näytettiin videomateriaalia Venäjän televisiossa.

Valkoiseen lääkärintakkiin pukeutunut presidentti kuvattiin puhumassa sotilaan kanssa tämän pienestä lapsesta. Putin sanoi sotilaan pojan olevan tulevaisuudessa ylpeä isästään.

Suomi lähetti Ukrainaan lääkkeitä ja lääkinnällistä materiaaliapua

Suomi on lähettänyt lääkkeitä ja lääkinnällistä materiaaliapua Ukrainaan, kertovat sisäministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Apu tarjottiin Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin kautta.

Suomi on toimittanut viime viikkojen aikana materiaaliapua Ukrainaan ja lähialuille useaan otteeseen. Aiemmin Suomi on lähettänyt Ukrainalle myös aseita.

Euroopan komission mukaan Ukrainassa tarvitaan tällä hetkellä kipeimmin muun muassa lääkkeitä, polttoainetta, varavoimalaitteita ja vedenpuhdistustabletteja.

Suomi on lähettänyt lisäksi Puolaan ja Slovakiaan asiantuntijoita tukemaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta tulevan avun koordinointia. Euroopan hätäavun koordinaatiokeskus koordinoi Ukrainaan ja lähialueille pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavaa apua.

Lääkkeet ja lääkinnällinen materiaaliapu lähetettiin Ukrainaan 16. toukokuuta.