Venäjän apuna työskentelee kymmeniä syyrialaisia räjähdeasiantuntijoita – voivat olla kemiallisista aseista annettujen varoitusten taustalla

Yli 50 syyrialaista tynnyripommeihin erikoistunutta räjähdeteknikkoa työskentelee Venäjän asevoimien apuna, kertoo brittiläinen sanomalehti The Guardian. Lehti pohjaa tietonsa eurooppalaisiin tiedustelulähteisiin.

Tiedusteluarvioiden mukaan syyrialaisilla on laajaa kokemusta niin kutsuttujen tynnyripommien ja muiden yksinkertaisten räjähteiden valmistuksesta ja he ovat olleet Venäjällä jo useita viikkoja. Tynnyripommit ovat nimensä mukaisesti esimerkiksi öljytynnyriin rakennettuja yksinkertaisia räjähteitä, joita voi tiputtaa esimerkiksi helikoptereista. Niitä on käytetty tuhoisin seurauksin useita kertoja Syyrian sisällissodassa.

On kuitenkin epäselvää mitä kyseisten räjähteiden käyttäminen Ukrainassa hyödyttäisi. Syyriassa niiden käyttö on perustunut Syyrian hallinnon täydelliseen ilmaherruuteen, sillä hallintoa vastustavilla kapinallisjoukoilla ei ole ollut lainkaan kykyä ilmatorjuntaan. Ukrainan asevoimilla sen sijaan on käytössä useita erilaisia ilmatorjuntajärjestelmiä ja -aseita, joilla se pystyy iskemään venäläisiin hävittäjiin ja helikoptereihin.

Tynnyripommispesialistien läsnäolo Venäjällä voi Guardianin mukaan olla myös yksi syy lännessä toistuvasti kuultuihin varoituksiin, joiden mukaan Venäjä harkitsee kemiallisten aseiden käyttöä Ukrainassa. Syyrian hallinto on tiputtanut sisällissodan aikana kloorikaasulla täytettyjä tynnyreitä asuinalueille aiheuttaen satoja kuolonuhreja ja laajaa paniikkia.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut