Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Forbes: Ukraina suunnittelee tuhoavansa Putinille ja Venäjälle korvaamattoman Krimin sillan

Yhdysvaltalaisen talouslehti Forbesin mukaan Ukraina suunnittelee tuhoavansa Venäjälle tärkeän Krimin sillan. Silta yhdistää Venäjän Krimin niemimaahan ylittäen Kertshinsalmen. Siksi se tunnetaan myös nimellä Kertshinsalmen silta. Asiasta uutisoi ensin Suomessa Iltalehti.

Forbesin mukaan 19 kilometrin pituinen Euroopan pisin silta on venäläisille sotajoukoille tärkeä niin sotilaallisesti kuin poliittisestikin. Venäjä siirtää sotakalustoaan Krimin niemimaalle sillan kautta. Sillan merkitystä kuvaa se, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ajoi itse rekan sillan yli avajaisissa vuonna 2018.

Forbes arvioi, että sillan tuhoaminen on kuitenkin hyvin haastava urakka. Silta on betoni- ja teräsrakenteinen ja sen tuhoaminen vaatisi suoran ohjusiskun, lehti arvioi.

Myös Iltalehden haastattelema pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri sanoo, että sillassa on paljon pengerosuuksia, joita on vaikea tuhota.

– Mahdolliset iskut pitäisi kohdistaa siltaosuuksiin, joiden korjaaminen on vaikeampaa ja kestäisi pidempään. Lisäksi silta on niin hyvin vartioitu, ettei sen läheisyyteen pääsisi edes erikoisjoukkoja hyödyntämällä, Toveri arvioi IL:lle.

Toverin mukaan tykistöohjukset olisivat eräs keino tuhota silta, mutta ukrainalaisten ohjusten tarkkuus tuskin riittäisi tehtävään.

Forbesin mukaan yli kolme miljardia dollaria maksanut silta on "valtava ja ilmeinen" kohde Ukrainan mahdolliselle iskulle.

"Jos meillä olisi ollut mahdollisuus, olisimme jo tehneet sen", Ukrainan turvallisuusneuvoston pääsihteeri Oleksiy Danilov sanoi Forbesin mukaan huhtikuun 21. päivänä, kun häneltä kysyttiin asiasta. Danilov kuitenkin lisäsi, että “jos mahdollisuus tulee, niin teemme sen ehdottomasti”, Forbes kirjoittaa.

Ukrainan olisi vaikeaa iskeä siltaan ilmateitse, mutta esimerkiksi miehittämättömillä robottiveneillä toteutetut iskut voisivat Forbesin mukaan onnistua. Sillan tuhoaminen olisi Venäjälle ja Putinille nöyryyttävä sekä huoltolinjojen kannalta elintärkeä isku, Forbes kirjoittaa.