Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Lapin joet tulvivat kuunvaihteessa – vesistöjen pinnat pysyvät korkeina myös muualla Suomessa

Lapin jokien tulvahuippuja odotetaan touko-kesäkuun vaihteeseen, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).

Jokien vedenpinnat ovat laskeneet tilapäisesti kylmän sään vuoksi, mutta ne alkavat taas nousta viikonloppuna. Sään lämmetessä ja lumien sulaessa vettä alkaa virrata jokien läpi entistä enemmän.

Tornion-, Muonion- ja Tenojoen tulvahuiput ajoittuvat Syken mukaan kuunvaihteeseen. Tornionjoen ja Muonionjoen tulvahuiput tulevat olemaan hieman keskimääräistä suurempia, Tenojoen tulvat eivät tule eroamaan tavanomaisesta.

Ounasjoella odotetaan kevään toista tulvahuippua Kittilän alueella toukokuun lopulla, arvioi Syke. Tulevat tulvat voivat olla kevään ensimmäisiä tulvia hieman suuremmat.

Järvien pinnat yli 20 senttiä tavallista korkeammalla Pirkanmaalla

Maan keski- ja itäosissa järvien vedenkorkeudet kasvavat Syken mukaan vielä paikoitellen. Esimerkiksi Kymijoen ja Vuoksen vesistöjen järvien vedenpinnat ovat vielä keskimääräistä korkeammalla. Syynä ovat talven runsaat lumimäärät. Vedenpinnat nousevat myös osassa Pohjois-Pohjanmaan järvistä.

Sen sijaan Pirkanmaan suurien järvien vedenpinnat eivät enää nouse, mutta pysyvät korkeina vielä pitkään. Alueen järvien vedenpinnat ovat tällä hetkellä yli 20 senttiä tavallista korkeammalla, arvioi Syken tutkija Kalle Sippel STT:lle.

– Pirkanmaan järvet tulevat pysymään korkeammalla lokakuuhun asti nykyisten ennusteiden mukaan, Sippel sanoo.

Suomen etelä-, lounais- ja länsirannikot ovat tällä hetkellä vähävetisiä. Syynä ovat Sippelin mukaan huhtikuun alusta lähtien jatkuneet vähäiset sateet. Rannikkojen vesistöjen korkeudet ovat kuitenkin Sippelin arvion mukaan lähellä keskitasoa, eikä tilanne ole poikkeuksellinen.

– Jos sateet pysyvät näin vähäisinä, voi meille tulla tavallista kuivempi kesä vesistöille, hän sanoo.