Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pentagon kertoi Yhdysvaltain asevoimien komentajan ja Venäjän armeijan pääesikunnan päällikön keskustelleen puhelimessa, Saksan Scholzilta kylmä suihku Ukrainan EU-haaveille

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoo, että maan asevoimien komentaja Mark Milley ja Venäjän armeijan pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov ovat keskustelleet puhelimessa. Keskustelu on ensimmäinen sitten Venäjän helmikuussa aloittaman hyökkäyssodan.

Pentagonin mukaan Milley ja Gerasimov keskustelivat useista turvallisuuteen liittyvistä huolenaiheista. Enempää tietoa keskustelujen sisällöstä ei annettu.

Ensimmäinen oikeuden eteen Ukrainassa joutunut venäläissotilas pyysi anteeksi tekojaan

Ensimmäisessä Venäjän sotarikoksia koskevassa oikeudenkäynnissä syytetty sotilas Vadim Shishimarin, 21, on myöntänyt tappaneensa 62-vuotiaan ukrainalaisen siviilin Venäjän hyökkäyssodan alkupäivinä. Oikeudenkäynnissä Kiovassa hän osoitti anteeksipyyntönsä surmatun leskelle. Hän sanoi kuitenkin ymmärtävänsä, että ei välttämättä saa leskeltä anteeksiantoa.

– Tiedän, että et ole kykenevä antamaan minulle anteeksi, mutta pyydän silti anteeksi tekoani, hän sanoi oikeudessa.

Shishimarinin mukaan hän oli yrittänyt palata muiden sotilaiden kanssa takaisin Venäjälle, kun he törmäsivät autossaan olleeseen ukrainalaismieheen. Shishimarinin mukaan ukrainalainen siviili oli uhannut ilmiantaa heidät Ukrainan viranomaisille. Tämän jälkeen toinen venäläissotilas käski Shishimarinin ampua miehen.

Torstaina ukrainalaissyyttäjät esittivät venäläissotilaalle elinkautista vankeustuomiota, kertoo oikeussalissa ollut uutistoimisto AFP:n toimittaja.

Myös muita venäläissotilaita on joutumassa Ukrainassa pian oikeuden eteen, sillä maa on avannut tutkinnan tuhansista maassa epäillyistä sotarikoksista Venäjän aloitettua täysmittaisen hyökkäyssodan maassa helmikuussa.

Ukrainassa epäillyistä sotarikoksista on avattu myös kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n tutkinta.

Brittitiedustelu: Venäjä antanut kenkää Ukrainan sotatappioista syytetyille komentajille

Venäjä on antanut potkut monille merkittäville armeijan komentajille, joiden Venäjä katsoo suoriutuneen heikosti Ukrainan sodassa, kertoo Britannian sotilastiedustelun Ukraina-katsaus.

Tiedustelun mukaan Venäjä on erottanut esimerkiksi kenraaliluutnantti Sergei Kiselin, jonka joukot eivät ole onnistuneet valtaamaan keskeistä Harkovan kaupunkia Ukrainan itäosassa.

Brittitiedustelun mukaan potkut on todennäköisesti saanut myös Venäjän Mustanmeren laivastoa johtanut vara-amiraali Igor Osipov sen jälkeen, kun Ukraina onnistui upottamaan Venäjän lippulaivan Moskvan Mustallamerellä huhtikuussa.

Moskvan upottamista on pidetty isona nöyryytyksenä Venäjälle.

Venäjä väittää yli 1 700 Azovstalissa olleen sotilaan antautuneen tällä viikolla

Venäjän puolustusministeriö kertoo, että yli 1 700 Mariupolissa Azovstalin tehdasalueella ollutta ukrainalaissotilasta olisi antautunut tämän viikon aikana. Antautuneista 80:n kerrotaan olleen haavoittuneita.

Venäjän mukaan viimeisen vuorokauden aikana olisi antautunut melkein 800 sotilasta.

Venäläisten kertomaa ei ole onnistuttu vahvistamaan riippumattomista lähteistä. On yhä epäselvää, kuinka paljon ukrainalaisjoukkoja teollisuusalueella vielä on.

Venäjän julkaisemalla videolla antautuneet sotilaat poistuvat alueelta, osa haavoittuneina. Puolustusministeriön mukaan haavoittuneet sotilaat on kuljetettu sairaalahoitoon Venäjän hallussa oleville alueille Itä-Ukrainassa.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar on sanonut, että pelastusoperaatio terästehtaalla on ohi vasta, kun Mariupolia puolustaneet sotilaat on evakuoitu Ukrainan hallinnoimalle alueelle.

Ukraina on kertonut, että tehtaalta evakuoidut sotilaat on tarkoitus myöhemmin vaihtaa venäläisvankeihin. Venäjä ei ole ainakaan toistaiseksi lupautunut vankienvaihtoon.

Azovstalista on muodostunut Ukrainan vastarinnan symboli Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Punainen Risti rekisteröinyt satojen ukrainalaissotilaiden poistuneen tehdasalueelta

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) on vahvistanut satojen sotavangeiksi otettujen ukrainalaissotilaiden poistuneen Azovstalin alueelta. ICRC kertoo rekisteröineensä tiistaista alkaen sotavankien poistumista tehtaalta. ICRC:n mukaan ukrainalaissotilaiden poistuminen tehtaalta jatkui keskiviikkona ja on jatkunut edelleen tänään.

Rekisteröintiprosessiin kuuluu sotavangeiksi otettavien sotilaiden henkilötietojen ja heidän läheistensä nimien ylös kirjaaminen. Rekisteröinnin avulla Punainen Risti pystyy seuraamaan, ketkä on otettu vangeiksi, ja olemaan yhteydessä näiden läheisiin.

"EU:hun ei ole oikotietä"

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan Ukrainan liittymisprosessia EU:hun ei voida nopeuttaa huolimatta Venäjän hyökkäyksestä.

Scholzin mukaan EU:hun ei ole oikotietä. Hänen mukaansa Ukrainan kohdalla tehtävä poikkeus olisi epäreilua jäsenyyttä jo pidempään hakeneille Länsi-Balkanin maille.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron on todennut, että Ukrainan liittyminen EU:hun voisi viedä vuosia.

Molemmat EU-johtajat ovat saaneet myös kritiikkiä liian lepsuna pidetystä suhtautumisesta Venäjään.

Pian Scholzin lausunnon jälkeen Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba syytti joidenkin EU-maiden kohtelevan Ukrainaa "kakkosluokan" maana.

- - - - -

Uutista on korjattu klo 21.22. Uutisessa sanottiin virheellisesti, että oikeudenkäynti sotarikoksista syytettyä venäläissotilasta vastaan olisi alkanut tänään, kun se alkoi jo eilen.