Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Turkki julkaisi kymmenen kohdan listan asioista, jotka sen mielestä täytyisi toteuttaa Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymiseksi

Turkkilaisessa Sabah-lehdessä julkaistiin keskiviikkona kymmenen kohdan lista, joka Suomen ja Ruotsin tulisi täyttää, jotta Turkki tukisi maiden Nato-hakemusten hyväksymistä. Kansainvälisessä mediassa on puhuttu listasta lehden itsensä antamalla 'Ankaran manifesti' -nimellä. Sabah-lehti antaa ymmärtää, että Turkki valmistelisi virallista versiota listasta.

Suomalainen Turkki-tutkija Toni Alaranta suomensi listan Twitterissä. Se kuuluu näin.

1. PKK ja johdannaiset ovat terrorijärjestö. Tässä ei neuvoteltavaa.

2. Viralliset kontaktit näiden kanssa on lopetettava.

3. Rahallinen tuki Syyrian YPG:lle on lopetettava.

4. Syyrian ja Irakin alueella näihin ryhmiin liittyvät kontaktit lopetettava.

5. Gülen-liikkeen lobbaustoiminta Suomessa ja Ruotsissa lopetettava.

6. PKK:n etsintäkuulutetut henkilöt palautettava Turkkiin.

7. Kaikki toiminta, mikä vaarantaa Turkin kansallisen turvallisuuden lopetettava.

8. Ryhdyttävä järjestelmälliseen antiterrorismiyhteistyöhön Turkin kanssa.

9. Pankki- tai rahasiirrot, joilla PKK:ta rahoitetaan on lopetettava.

10. Turkkilaisia vastaan kansalaisjärjestöjen statuksen alla toimivat lopetettava.

PKK on Kurdistanin työväenpuolue. Sen olemassaolo ja kannatus muissa maissa on Turkin hallitukselle ikuisuuskysymys. Kannattajia löytyy Euroopan maista. PKK:ta on kutsuttu Turkissa terroristijärjestöksi. Järjestö taisteli esimerkiksi vuosina 2004–2013 aseellisesti Turkkia vastaan. PKK:n sotimisen tavoitteena on itsenäinen kurdivaltio. EU ja Yhdysvallat ovat luokitelleet sen terroristijärjestöksi, YK puolestaan ei.

Syyrian YPG puolestaan on Turkin mukaan PKK:n syyrialainen osasto, jonka taustatoimijoita ovat niin ikään kurdit. Yhdysvallat on tukenut YPG:tä aseellisesti, mikä on ollut Turkille kova pala purtavaksi. YPG taistelee terrorijärjestö ISISiä vastaan Syyrian alueella.