Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Italia lupaa tukea Suomea Nato-hakuprosessin aikana – suomalaisten elämää Nato-jäsenyys muuttaa vain vähän, sanoi Roomassa vieraileva pääministeri Marin

Italia kannattaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja on sitoutunut tukemaan Suomea myös hakuprosessin aikana, Italian pääministeri Mario Draghi sanoi keskiviikkona Roomassa. Suomi ja Ruotsi olivat samana aamuna luovuttaneet jäsenhakemuksensa Natolle.

– Italia ottaa suurella suosiolla vastaan tämän historiallisen päivän Suomen kanssa. Me, kuten monet muut Nato- ja EU-maat, olemme sitoutuneet auttamaan Suomea takaamaan turvallisuutensa tämän siirtymävaiheen aikana. Mitä se käytännössä tarkoittaa, se päätetään tilannekohtaisesti. Mutta sitoumus on olemassa, eikä sillä ole ehtoja, Draghi sanoi.

Draghi kuvasi Suomen ja Ruotsin olevan kaksi EU-maata, jotka jakavat Naton arvot ja jotka omalla panoksellaan vahvistavat puolustusliiton toimintaa.

Draghi kommentoi Suomen Nato-hakemusta yhdessä pääministeri Sanna Marinin kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Marin vieraili Roomassa Draghin kutsumana.

Sekä Draghin että Marinin mukaan tavoitteena on nyt viedä Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessi läpi niin nopeasti kuin mahdollista. Samalla on ratkaistava mahdolliset prosessiin liittyvät ongelmat niin, että kaikki jäsenmaat voivat ratifioida jäsenyyden, Marin sanoi. Suomalaisten elämää jäsenyys muuttaa kuitenkin vain vähän, pääministeri jatkoi.

Äärioikeisto kritisoi jäsenhakemusta

Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys ei ole saanut Italiassa pelkästään positiivista vastaanottoa. Vastahankaan on asettunut erityisesti Lega-puoluetta johtava Matteo Salvini, joka on ilmoittanut vastustavansa jäsenyyttä. Legalla on Italian hallituksessa kolme ministeriä.

– Ne ovat suvereeneja maita, mutta minä ajattelen asiaa rauhan kannalta. Se mikä edesauttaa rauhaa pitää tehdä heti, se mikä vie rauhaa kauemmas tulisi laittaa odotuslistalle. Tuoko Pohjois-Atlantin puolustusliiton rajojen tuominen Venäjän rajalle meidät lähemmäs rauhaa? Päättäkää itse, Salvini sanoi lauantaina Legan tapahtumassa Roomassa.

Salvini kuitenkin pehmensi kantaansa heti seuraavana päivänä sanomalla, ettei hän päätä Nato-jäsenyydestä.

Salvini on poliittisen uransa aikana antanut Vladimir Putinista useita ihailevia lausuntoja ja esiintynyt toistuvasti Putinin kuvalla varustetussa T-paidassa. Ukrainan sodan alettua Salvinin tiukka yhteys Venäjän presidenttiin on joutunut kiusalliseen valoon.

Lega kuuluu europarlamentissa Identiteetti ja demokratia -ryhmään, johon kuuluu myös Perussuomalaiset.

Suomen toive ymmärretään

Marinin oli määrä tavata vierailunsa aikana myös kaksi Italian aiempaa pääministeriä, Viiden tähden liikkeen johtaja Giuseppe Conte ja Demokraattisen puolueen johtaja Enrico Letta. Molemmat puolueet ovat mukana nykyisessä hallituksessa.

Conten mukaan Suomen halu lisätä turvallisuuttaan Natoon hakeutumalla on ymmärrettävä, mutta ei vailla seurauksia. Demokraattinen puolue sen sijaan suhtautuu Suomen ja Ruotsin jäsenyyteen myönteisesti.