Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Katiska-vyyhdin Niko Ranta-ahon uusien syytteiden käsittely alkoi Helsingin käräjillä, syyttäjän mukaan uhkaili toista syytettyä – "Tuli otettua se viesti uhkaavasti, että joko tai, puolella tai vastaan"

Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin tänään Katiska-huumevyyhdin toisen pääsyytetyn Niko Ranta-ahon uusia syytteitä. Rauhallisen oloinen Ranta-aho saapui oikeuteen vankilasta, jossa istuu parhaillaan Katiska-tuomiotaan.

Ranta-ahoa syytetään oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Syytettyinä ovat myös Ranta-ahon lähisukulainen sekä Ranta-ahon oikeudenkäyntiavustajana toiminut nainen.

Syyttäjän mukaan Ranta-aho uhkasi Katiska-vyyhdissä yhtenä pääsyytettynä ollutta miestä, joka tuomittiin silloisessa oikeudenkäynnissä seitsemän vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huumausaine- ja dopingrikoksista. Syyttäjän mukaan miehen olisi Ranta-ahon mielestä pitänyt kertoa käräjäoikeudessa vaihtoehtoinen tapahtumankulku, joka erosi siitä, mitä mies kertoi esitutkinnassa.

Syyttäjä: Motiivina päästä pälkähästä

Syyttäjän mukaan rikos ajoittuu tammi–maaliskuulle 2020, jolloin Ranta-aho oli Katiskan vuoksi tutkintavankeudessa. Hänen yhteydenpitoaan oli rajattu, eikä hän tuolloin olisi saanut olla yhteydessä muihin kuin omiin oikeudenkäyntiavustajiinsa.

Ranta-aho välitti syyttäjän mukaan oikeudenkäyntiavustajansa kautta ensin lähisukulaiselleen ja lähisukulaisen kautta miehelle viestin, jossa tätä uhattiin muuttamaan poliisin esitutkintakuulustelussa kertomaansa.

Ranta-aho ei ollut tuolloin vielä tunnustanut osallisuuttaan Katiskaan. Sittemmin hän tunnusti ja myös auttoi vyyhdin selvittämisessä.

Ranta-ahon motiivina oli syyttäjän mukaan päästä pälkähästä omien syytteidensä kanssa.

– (Miehelle) pyydettiin välittämään seuraava viesti: saa velat anteeksi ja vankilassa pidetään huolta, jos kertoo halutulla tavalla, tai päinvastoin, sanoi syyttäjä Heikki Stenius.

Ranta-aho on myöntänyt lähettäneensä miehelle viestin, mutta sillä ei ollut hänen mukaansa tarkoitus uhata ketään.

– Kirje on lähtenyt, mutta mielestäni siinä ei ole ollut mitään uhkausta. Tarkoitus oli, että ennen kuin olin tunnustanut rikoksen, niin hän olisi poispuhunut minut rikoksesta, sanoi oikeudessa kuultu Ranta-aho.

Taustalla satojentuhansien huumevelat

Syyttäjän mukaan mies oli Ranta-aholle velkaa noin 200 000 euroa epäonnistuneiden huumekauppojen vuoksi. Syyttäjän mukaan uhkausviestissä oli kyseessä taloudellinen uhkaaminen, ei välitön väkivallan uhka.

Viestin saanutta miestä kuultiin oikeudenkäynnissä, ja hänen mukaansa viesti tuntui uhkaavalta. Oikeudessa kuultavan kertomuksen muuttamisen hyötyihin olisi hänen mukaansa kuulunut velkojen anteeksiannon lisäksi sekin, että vankilassa olisi ollut tarjolla myös huolenpitoa.

– Sen varmaan jokainen ymmärtää tavallaan, että asiaan palataan ikävämmissä merkeissä, jos en suostu muuttamaan sanomisiani. Tuli otettua se viesti uhkaavasti, että joko tai, puolella tai vastaan, mies sanoi.

Mies ei kuitenkaan muuttanut Katiska-vyyhdin oikeudenkäynnissä kertomustaan siitä, mitä hänen mukaansa tapahtui.

Loppulausunnossaan syyttäjät totesivat, että mies hetken aikaa harkitsi lausuntonsa muuttamista. Syyttäjän mukaan tähän vaikutti velan anteeksiannon kylkiäisenä tuleva mahdollinen huolenpito vankilassa.

– On hyvin tyypillistä, että rikollisuuteen perustuvat velat peritään hyvässä tai pahassa. Tällaiseen velkaan liittyy väkivallan uhka, sanoi jutun toinen syyttäjä Kati Lindholm.

Oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kolme vuotta vankeutta.

Syyttäjä vaatii lähisukulaiselle ja oikeudenkäyntiavustajalle ehdollisia vankeusrangaistuksia. Ranta-aholle syyttäjä ei vaadi enää lisää vankeutta hänelle aiemmin langetettujen vankeusrangaistusten lisäksi.

Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Tuomittu törkeistä huumausainerikoksista

Ranta-aho on tuomittu käräjäoikeudessa aiemmin.

Vuosi sitten keväällä Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet Katiska-huumevyyhdissä 11 vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huumausaine- ja dopingrikoksista. Myöhemmin kesällä hänet tuomittiin Katiska 2 -huumejutussa kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen niin ikään törkeistä huumausainerikoksista. Katiska 2 -jutun tekoaikana Ranta-aho oli vapaana odottamassa Katiska 1 -jutun tuomiota.

Molemmista Katiska-jutuista on valitettu hovioikeuteen. Katiska 1 -jutun käsittely alkoi Helsingin hovioikeudessa eilen, ja sen on määrä jatkua lokakuun loppuun saakka.

Keskusrikospoliisilla (KRP) on lisäksi tutkittavana juttu, jossa Ranta-ahoa ja yhtä muuta ihmistä epäillään törkeästä veropetoksesta. KRP:n mukaan veropetosepäilyllä on liityntä Katiska-juttuun ja kyseessä on satojentuhansien eurojen veronkierto.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 14.57: Ranta-aho välitti syyttäjän mukaan oikeudenkäyntiavustajansa kautta ensin lähisukulaiselleen ja lähisukulaisen kautta miehelle viestin, jossa tätä uhattiin muuttamaan poliisin esitutkintakuulustelussa kertomaansa. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että viestissä miestä olisi uhattu olla muuttamatta poliisin esitutkintakuulustelussa kertomaansa.